Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i Aspås fickhemläxa i att lurasVilket är ditt bästa lur?

/
  • Malin Åslund bröt lillfingret för ett år sedan. Men det var bara ett aprilskämt som hon lurade klasskamraten Erica Erhardsson med.
  • Erica Erhardsson är inte erfaren i att luras, hon är inte van vid det hemifrån. Men hon kanske tejpar en smörkniv så att bordsmargarinet inte fäster, eller byter mjölk mot fil.
  • Sjätteklassarna i Aspås skola kan idag på 1 april slå rekord i att luras, i alla fall personligt rekord. Räknat från motsvarande klockan 1 på en urtavla är det medurs Malin Åslund, Emma Olsson, Alexandra Hallman, Erica Erhardsson, Linnéa Palmqvist och Erika Lindé.
  • Erica Lindé telefonlurade folk förra 1 april. I år kanske det blir smörknivslurande.
  • Alexandra Hallman stod för förra årets bästa spagettiskämt. Nu kanske hon ansluter sig till Linnéa Palmqvists skämt med en tom tandkrämstub, men att hon trycker in majonnäs i stället för senap i tuben.
  • Linnéa Palmqvist har framgångsrikt lurat både sin pappa och sin bror bland annat genom att hälla vatten i en tom mjölkförpackning som hon ställt in i kylskåpet.
  • Emma Olsson berättar att hon en gång lade senap i sin mammas kaffe. Hon gillade det inte.
  • När läraren Maria Hellström var i 10-årsåldern blev det fel när den vikarierande lärarinnan på 1 april frågade om någon sett ett vårtecken. ”Jo, jag såg en sädesärla i dag”, sa Maria. Men innan hon fick tillfälle att säga ”april, april” hade lärarinnan skrivit upp sädesärla med svart märkpenna som inte gick att sudda bort, och hon upplyste Maria om hur hon saboterat. ”Det är det enda tråkiga minne jag har från skolan”.

På 1 april i fjol lurade 13-åriga Alexandra Hallman från Aspås sin mamma värre än Zlatan någonsin fintat bort en motståndare.

Annons

– Jag stoppade in rå spagetti i ett äpple. Sedan mjuknade de och när mamma bet i äpplet kändes det som maskar. Hon kom och sa att jag inte fick ta fler äpplen, för att det var mask i dem.

Alexandra berättar att hennes mamma först blev lite arg när hon avslöjade aprilskämtet, men att hon sedan tyckte att det var roligt.

mars berättar det här för sina fem jämnåriga klasskompisar i 6:an i Aspås skola, och för sin fröken, så skrattar de allihop och börjar fundera på vad de skulle kunnas luras med på 1 april i år.

– Om man har en tom tandkrämstub kan man trycka in senap i den, föreslår Linnéa Palmqvist och berättar att hon hemma lurat både sin pappa och sin brorsa genom att tejpa över öppningen på osthyveln.

har namn om sig att vara den i klassen som luras mest. Förra året gick alla på att hon och hennes mamma skulle flytta till Östersund, och att hon skulle byta skola.

– April, april din dumma sill. Jag kan lura dig vart jag vill, sa Emma till alla.

Erika Lindé funderar och kommer på att det nog var i fjol som hon och hennes syskon ringde upp folk och sa att de hade vunnit pengar. De blev glada, fram till dess de fick höra att det var ett aprilskämt.

– Jag tror de blev sura.

Malin Åslund ringde hem till Erica Erhardsson och berättade att hon hade brutit lillfingret.

– Jag blev chockad och så skrek jag och berättade för hela familjen.

Erica Erhardsson säger att hon först blev lite ”halvsur” när Malin sa ”april, april”, men att hon sedan skrattade.

Hon funderar på att i år testa skämtet att tejpa på smörknivsbladet, så att inte bordsmargarinet fastnar.

, Maria Hellström, har arbetat på Aspås skola i mer än 30 år. Hon säger att det var mycket mer lurande på 1 april för 20 år sedan än det är nu. Även om hon gillar att luras, och att bli lurad, så tycker hon att det då blev nästan för mycket ibland.

En gång skällde hon ut några sexor som gastade om att den äldsta lärarinnan hade ramlat utanför ”matan” och brutit armen. För man skämtar inte om vad som helst. Men det var sant.

– Hon halkade på den enda lilla isfläck som fanns här, minns Maria.

I dag på 1 april är alla barnen i Aspås skola hemma från skolan. De har hemstudiedag, och det är alldeles sant. För lärarna ska lära sig om lärande, i Sundsvall.

– Vem hittar på bästa luret? Det kan vara en av hemuppgifterna, föreslår Maria och får eleverna med sig.

– Och plussar man ihop alla man lurar så blir det matte också, säger Erica Erhardsson.

Mer läsning

Annons