Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever i Aspås fickhemläxa i att lurasVilket är ditt bästa lur?

På 1 april i fjol lurade 13-åriga Alexandra Hallman från Aspås sin mamma värre än Zlatan någonsin fintat bort en motståndare.

– Jag stoppade in rå spagetti i ett äpple. Sedan mjuknade de och när mamma bet i äpplet kändes det som maskar. Hon kom och sa att jag inte fick ta fler äpplen, för att det var mask i dem.

Alexandra berättar att hennes mamma först blev lite arg när hon avslöjade aprilskämtet, men att hon sedan tyckte att det var roligt.

mars berättar det här för sina fem jämnåriga klasskompisar i 6:an i Aspås skola, och för sin fröken, så skrattar de allihop och börjar fundera på vad de skulle kunnas luras med på 1 april i år.

– Om man har en tom tandkrämstub kan man trycka in senap i den, föreslår Linnéa Palmqvist och berättar att hon hemma lurat både sin pappa och sin brorsa genom att tejpa över öppningen på osthyveln.

har namn om sig att vara den i klassen som luras mest. Förra året gick alla på att hon och hennes mamma skulle flytta till Östersund, och att hon skulle byta skola.

– April, april din dumma sill. Jag kan lura dig vart jag vill, sa Emma till alla.

Erika Lindé funderar och kommer på att det nog var i fjol som hon och hennes syskon ringde upp folk och sa att de hade vunnit pengar. De blev glada, fram till dess de fick höra att det var ett aprilskämt.

– Jag tror de blev sura.

Malin Åslund ringde hem till Erica Erhardsson och berättade att hon hade brutit lillfingret.

– Jag blev chockad och så skrek jag och berättade för hela familjen.

Erica Erhardsson säger att hon först blev lite ”halvsur” när Malin sa ”april, april”, men att hon sedan skrattade.

Hon funderar på att i år testa skämtet att tejpa på smörknivsbladet, så att inte bordsmargarinet fastnar.

, Maria Hellström, har arbetat på Aspås skola i mer än 30 år. Hon säger att det var mycket mer lurande på 1 april för 20 år sedan än det är nu. Även om hon gillar att luras, och att bli lurad, så tycker hon att det då blev nästan för mycket ibland.

En gång skällde hon ut några sexor som gastade om att den äldsta lärarinnan hade ramlat utanför ”matan” och brutit armen. För man skämtar inte om vad som helst. Men det var sant.

– Hon halkade på den enda lilla isfläck som fanns här, minns Maria.

I dag på 1 april är alla barnen i Aspås skola hemma från skolan. De har hemstudiedag, och det är alldeles sant. För lärarna ska lära sig om lärande, i Sundsvall.

– Vem hittar på bästa luret? Det kan vara en av hemuppgifterna, föreslår Maria och får eleverna med sig.

– Och plussar man ihop alla man lurar så blir det matte också, säger Erica Erhardsson.