Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever instruerades av känd nazist

En skytteövning i norra länet har dragit i gång kraftiga diskussioner kring en skola i Umeå. Det visade sig att eleverna instruerades av en mycket aktiv nazist.

Den 29-årige mannen bor sedan en tid i Strömsunds kommun där han är engagerad i en skytteförening. I just Umeå har han förekommit vid demonstrationer med SMR, Svenska motståndsrörelsen. Organisationen betecknas som både nynazistisk och militant.

Vid en kartläggning som Aftonbladet gjorde förra hösten pekades 29-åringen ut som en av organisationens förgrundsgestalter, vid sidan om den mer välkände Klas Lund.

Sedan en tid bor han således bott i kommunen där han inte ska ha gjort något större väsen av sig. Men i alla fall så dök han upp tillsammans med några meningsfränder vid ett möte som kommunen höll om ett asylboende.

Enligt tidningen VK ska de hela tiden ha avbrutit mötet för att föra fram sina åsikter om flyktingar.

Under våren har så en Umeåskola haft en resa till länet och där ingick bland annat övning i pistolskytte. Instruktör var 29-åringen.

VK skriver att insikten om att så skedde har väckt starka protester inom framför allt Umeå kommun.

Hos skytteklubben säger man att mannen skött sig utan anmärkning hos dem.