Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever lär sig fiska på skoltid

De väl synliga fiskarna under Jamtlis ångbåtsbrygga är svårflörtade. Retfullt simmar de slalom mellan maskar och flöten när elever från Norra skolan deltar i KlassDraget.

En aktivitet som skapar förståelse för naturen, motverkar passivisering och främjar fysisk aktivitet. Så beskriver Sportfiskarna sitt projekt "KlassDraget" där man, i samarbete med svenska Jägareförbundet, erbjuder skolor möjligheten att åka på fisketur.

Sedan starten 2010 har hela 55 mellanstadieklasser i Jämtland nappat på erbjudandet och i dag är det eleverna på Norra skolans tur att prova fiskelyckan vid Jamtlis ångbåtsbrygga i Östersund.

– Vår skola har varit med på KlassDraget förr och det är jättetrevligt. Dessutom är det alltid bra väder, säger Inger Lindberg som är klasslärare på Norra skolan i Östersund.

– Innan vi kom hit har eleverna fått lära sig lite om fiskens anatomi. Det är flera här som inte har fiskat tidigare och som nu kanske får upp ögonen för fiske.

För att arrangemanget ska gå smidigt är det fiske med metspö som gäller. Per Boström från Jämtlands unga sportfiskare, som håller i KlassDraget, berättar att man tidigare provat andra fiskemetoder.

– Det funkade inte riktigt bra när det står en hel skolklass med bottennapp, därför håller vi oss till fiske med metspö.

Om man ska lyckas kroka någon fisk och vara en framgångsrik metare lyder Per Boströms råd att vara uthållig och att ta det lugnt. Egenskaper som man normalt sett inte förknippar med 4:e klassare.

– Vi får väl se om det är någon som får fisk. I vilket fall som helst är det skönt att vara ute och man lär sig alltid nya saker, säger han.

Tack vare lokala sponsorer får alla elever som deltar i KlassDraget behålla sitt metspö. Men det här med att fiska med mask och flöte kan ha sina sidor. Isabelle Hålén grimaserar illa när hon får hjälp med att trä masken på kroken, trots att hon är en van fiskare.

– Det sprutade ut gult gegg och det är äckligt. Jag brukar bara fiska med fluga i Kvissleströmmarna annars.

För Alexandra Corkovic däremot är det första gången som hon provar på att fiska över huvud taget. Med benen hängande över kanten på ångbåtsbryggan sitter hon tålmodigt och håller koll på sitt flöte.

– Ibland har jag tänkt att jag skulle vilja prova att fiska men det har inte blivit av tidigare. Jag har tålamod, blir inte less och jag kommer nog att prova igen.