Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever på Primrose protesterar mot nedläggningshot: ”Jag började älska skolan när jag började studera här”

Primrose på Frösön är hotat efter en förlorad upphandling. På fredagen protesterade flera av eleverna som läser svenska för invandrare. De vill ha kvar sin skola eftersom de menar att lärarna och undervisningsmetoderna är bäst på Primrose.

Drygt 500 elever läser svenska för invandrare (SFI) på Primrose på Frösön och lika många till läser högskoleförberedande kurser på Komvux. I tisdags kunde ÖP berätta att skolan är hotad eftersom de förlorat en upphandling i konkurrens med bland annat Academedia.

Att skolans framtid är hotad har rört upp känslorna bland eleverna på Primrose. Under fredagen protesterade ett 40-tal elever för att visa hur mycket Primrose betyder för dem.

– Vi tycker att vi har bra lärare, bra utbildningar och bästa kvalité här. Vi trivs här och vill fortsätta studera här, säger Mohannad Habab från Syrien.

Om du får börja på en annan skola, skulle inte det fungera lika bra?

– Nej, jag har provat många skolor men ingen har samma kvalité som den här. Jag började älska skolan när jag började studera här.

Mohannad Habab var en av initiativtagarna till protesterna. En annan som engagerade sig var Zoziqne dos Santos från Brasilien.

– Ekonomi är viktigt men vi har jättebra kvalité här och folk är som en familj här. Lärarna brinner för sina jobb, de är jätteduktiga och satsar verkligen på att eleverna ska lära sig.

Hon beskriver en situation där flera av hennes studiekamrater är oroliga för vad som nu kommer att hända. För dem betyder Primrose kvalité och trygghet.

Vd:n för Primrose har överklagat upphandlingen till Förvaltningsrätten i Härnösand. Inom någon vecka beräknas det finnas ett besked om Primrose får rätt i sin överklagan eller inte. Om det blir ett nej och Östersunds kommun tecknar avtal med Academedia hänger 37 lärartjänster löst och 1000 elever får successivt söka sig till nya skolor.

SE OCKSÅ: Stor oro bland elever och lärare på Primrose