Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever ratar Torvalla

Ett 20-tal elever väljer bort Torvallaskolan, när Ängsmogårdens högstadium läggs ner i höst. En del elever har redan nu lämnat Ängsmogården och sökt sig till andra skolor.

Kommunens beslut att lägga ned högstadiedelen på Ängsmogården och flytta eleverna i årskurs 6-9 till Torvallaskolan kritiserades kraftigt av föräldrar i höstas.

Behåll Ängsmogården som f-9-skola. Annars väljer vi skolor utanför Torvalla, löd budskapet.

En del familjer har uppenbarligen beslutat att låta sina barn gå i andra skolor redan nu.

I sjätteklassen på började i höstas 22 elever. Nu har den i stort sett halverats och i höst kommer cirka 10-12 elever gå över till Torvallaskolan.

Men det skiljer mellan olika klasser. I sjuan på Ängsmogården ska alla elever gå över till Torvallaskolan.

Rektor Jan Carlsson vid Ängsmogården konstaterar att det är stora elevströmningar mellan olika skolor.

– Jag var både beredd och inte kan man säga. Det fanns föräldrar som aviserade att de inte tyckte om förslaget att lägga ned senaredelen. Så vi förstod att det skulle kunna bli förändringar, säger Jan Carlsson.

Framför allt är det i två klasser som elever väljer bort Torvallaskolan. Förutom nuvarande sexan är det också många i nuvarande åttan som tänker söka sig bort från Torvalla i höst. Efter skolbeslutet trätt i kraft i höst kommer det bara att finnas en enda 6-9-skola i området och det är Torvallaskolan.

Av de planerade ungefär 100 eleverna som skulle gå över från Ängsmogården blir cirka 75-80.

Några högstadieelever som bor i Ope har valt Kastalskolan. Andra väljer Storsjöskolan, Parkskolan eller friskola.

Samtidigt med elevtappet till Torvallaskolan sker inflyttning.

– Resultatet blir plus minus noll. Vi hade planerat för att ha två klasser i årskurs sex, men det blir så många att det blir tre klasser, säger Carina Bergquist, rektor vid Torvallaskolan.

Däremot blir det bara två parallellklasser i höst i sjuan. I övriga årskurser blir det tre parallellklasser.

Både Torvallaskolan och Ängsmogården gör en nystart i höst. Till Ängsmogården kommer f-5-eleverna från Ope skola som läggs ned helt.

– Vi bjuder in Ope skolas elever under våren så att de får bekanta sig med lokalerna, säger Jan Carlsson.