Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever skapade på workshop

Under hela veckan har elever från länets skolor kunnat delta i Konstlab för ungas workshop "Fönster eller spegel?".

Inom judisk mytologi beskrivs Lilit som Adams första hustru, även hon skapad av lera. Hon ansåg sig vara lika mycket värd som Adam och lydde inte hans order. På grund av sin fria vilja lämnade hon Adam och ersattes av Eva i paradiset. Utifrån en bild på Lilit, gjord av konstnären Valeria Montti Colque, var elevernas uppgift att självständigt och tillsammans skapa ett kollage.

– Det har varit en intressant vecka då vi har sett olika former av gruppdynamik när eleverna har skapat, säger Lotten Wallenhed som är konstpedagog.

Olika tolkningar och idéer syntes på de redan färdiga kollage som hängde uppsatta på väggarna i Exercishallen Norr där workshopen hölls.

– Några har tolkat det som att Lilit var martyr och led för sitt beslut, andra har skrivit texter på engelska kring bilden och ritat tatueringar på kroppen, berättar Lotten Wallenhed.

Konstnären Valeria Montti Colque höll i workshopen för första gången.

– Min bild är inspirerad av Lilit och en äldre sumerisk gudinna. Den är en bra symbol för att tvingas lämna något och kan även vara en maktsymbol, säger Valeria Montti Colque.

– Alla elever har kommit i gång på en gång. Ibland har de haft en tanke bakom när de skapar eller så har de kommit på efter hand. Det är kul att höra dem berätta hur de tänkte efteråt då vi diskuterar det färdiga kollaget.

Miriam Falkensson var en av eleverna från Hansåkerskolan i Stugun som jobbade med bildkollaget.

– Jag tänker att hon har gjort dumma saker och vill gå vidare och glömma allt. Jag känner sympati med henne.

Miriam målade och skrev texter kring ansiktet på bilden.

– Det har varit lätt att komma på saker till kollaget. Jag älskar att måla och har alltid gjort det.