Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevernas hälsosamma mat fick högt betyg

Ragunda kommun har bara smulor i plånboken och tvingas därför dra åt svångremmen. Men folkhälsan står högt på menyn, och just nu pågår kommunens hälsovecka där bland annat niornas matlagningstävling avgjordes igår.

Det är 15:e året i rad som niorna på Anders Olof-skolan i Hammarstrand gör upp en matlagningstävling. Passande nog skedde detta i år under Ragundas Hälsovecka, som en del i att uppmärksamma kampanjen "Ett friskare Sverige". Det har dukats upp till hälsosam mat på flera av kommunens skolor, vilket har kombinerats med friluftsdagar, motionsaktiviteter och gratis träning på bland annat gym. Veckan inleddes med att det nya hälsorummet på Hammarstrands Hälsocentral invigdes, som förhoppningsvis ska leda till ett ökat välbefinnande bland befolkningen.

– Det heter ju faktiskt hälsocentral och inte vårdcentral, och därför tycker vi att det är viktigt att jobba förebyggande där, berättar Elin Dahlin, som är folkhälsoutvecklare och drogförebyggande samordnare i Ragunda kommun.

Elin deltog även i juryn när en vinnare bland de kockande niondeklassarna skulle utses. Fyra grupper deltog i finalen, och årets tema var "Mat ut ett hälsoperspektiv". Eleverna fick 60 minuter på sig att slänga ihop sitt bästa recept, och när slamret från besticken hade lagt sig så stod ett lag med fyra tjejer som vinnare, nämligen Ella Aronsson, Hanna Westin, Sandra Östling och Julia Göransson. Deras köttfärssoppa var väldigt uppskattad bland jurymedlemmarna, och den innehöll enligt egen utsago "allt man behöver för en vanlig dag".

Kommunalrådet Terese Bengard intygade att den var smarrig:

– Jag är en av jordens mest kräsna när det gäller mat, men jag tyckte att alla rätter var goda, och de här eleverna får gärna komma hem till mig och laga mat, sa Terese med en övertygande min.