Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elhybrid ska göra skogsbruket miljövänligare

Sänkt dieselförbrukning med 30 procent och en skonsammare färd i skogen ska göra elhybriden, El-forest, till morgondagens skogsmaskin.

 Första exemplaret finns nu i aktiv drift  i skogarna utanför Hamra, strax söder om Härjedalen.

Framtidens teknologi inom skogsbruket finns för närvarande i Hamraskogen, några mil söder om länsgränsen. Där körs Sveaskogs unika skotare från El-forest.

– Det är världens första elskotare i produktion, berättar Lennart Hult, Sveaskog.

Enligt Gunnar Bäck, El-forest, fanns tankar på att skapa en liknande maskin redan för 15 år sedan men först på Elmiamässan 2005 fanns en prototyp till beskådande.

– 2007 beslutade Sveaskog att köpa en maskin och det var till stor hjälp för då satte det riktiga arbetet i gång. I mitten av 2008 hade vi en maskin som fungerade, säger Bäck som då syftar på den skotarhybrid som nu finns utanför Hamra.

Utöver den miljövänliga delen med mindre dieselmotor som driver ett generatorpaket vilket i sin tur håller de kraftfulla växelströmsmotorerna igång så finns det även andra finesser.

– Skotaren har individuell hastighetsreglering och styrning av varje hjul vilket reducerar skjuvningen på skogsmarken, förklarar Gunnar Bäck för att nämna några fördelar.

Arbetsmiljön för föraren genomsyras också av en del nytänkande, bland annat med en hytt som är runtomsvängande.

– El-forestskotaren passar in väldigt bra i vår miljöprofil med lägre koldioxidutsläpp och en skonsammare drift i skogsmarken. Det allra viktigaste är att den heller inte tummar på effektiviteten men ändå är miljövänlig, berömmer Lennart Hult.

Nu ska skotaren vara i drift under 2 000 timmar innan en utvärdering görs men mycket talar för att elhybridvarianten kommit för att stanna.