Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elias bestämmer vem som vinner stora romanpriset

7 mars delar Sveriges Radio ut sitt romanpris för 21:a gången. 17-åriga Elias Chougui Eriksson från Östersund har suttit med i juryn.

Han vet vem som vinner.

Vem det är får han så klart inte säga.

– Jag hade ingen riktig favorit. Men jag kan säga att jag velade mellan tre stycken, och en av dem vann.

Elias Chougui Eriksson går andra året på naturvetenskapliga programmet med internationell inriktning på Wargentinsskolan. Han fyller 18 år snart och han läser mycket, har alltid gjort det.

När han i höstas hörde att Sveriges Radio sökte jurymedlemmar till stora romanpriset skyndade han sig att söka.

– Jag tänkte att det lät spännande och kul. Jag såg ingen anledning till att inte söka, säger han.

Vem som helst får söka till jurytjänst till Sveriges Radios romanpris. För att söka behöver man skriva ett personligt brev där man berättar lite om sig själv, vad man tycker om att läsa, ens favoritförfattare och vilken relation man har till läsning. Elias Chougui Eriksson valdes ut bland 250 sökande till att ingå i den sju personer starka juryn.

I juryn ingår både män och kvinnor, i olika åldrar, från hela landet. En till jämte, Martin Martinsson från Oviken, är också med i årets jury.

Sex böcker har nominerats till priset av litteraturkritiker. Elias Chougui Eriksson fick alla sex böckerna och läste dem på en månad. Några av de nominerade kände han igen sen förut.

– Det var rätt så väletablerade namn ändå. Tre av böckerna hade det pratats om på Babel.

Elias Chougui Eriksson ser ofta på tv-programmet Babel och får inspiration till nya böcker därifrån. Annars gillar han att botanisera bland bokhandlarnas hyllor. Favoritförfattarna heter Maryse Condé och Haruki Murakami.

Efter nyår träffades hela juryn i Stockholm och spelade in två långa radioprogram där böckerna diskuteras. Programmen kommer sändas i P1 3-7 mars. 7 mars sänder P1 live från biblioteket i Uppsala och då kommer den vinnande författaren vara med, liksom juryn.

För Elias Chougui Eriksson har juryuppdraget enbart varit en positiv upplevelse.

– Det har varit fantastiskt kul. Och det är ju inte slut riktigt än.

Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris får 50 000 kronor.