Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabets cancer upptäcktes i tid – tack vare mammografi

Elisabet Lundqvist från Nybo i Nälden hade nyligen varit på mammografi. Några dagar efteråt ringde röntgenläkaren och vill titta lite närmare. De hade upptäckt en ”liten prick” i ena bröstet.

– Jag genomgår mammografi regelbundet, säger Elisabet Lundqvist, det kändes lite overkligt att bli kallad igen. Naturligtvis blev jag orolig.

Men hon visste att det var många som blivit kallade till återbesök utan att det var några problem, och hon hade inte känt någon knöl i sitt bröst heller.

– När jag kom till röntgenläkaren fick jag ett otroligt fint och fantastiskt bemötande. Jag fick se röntgenbilden och jag såg den lilla vita fläcken.

I mitten av mars gjordes en biopsi, där ett vävnadsprov togs från tumören, och de tittade även på tumören via ultraljud.

Elisabet Lundqvist fick beskedet ”det ser misstänkt ut”.

– Efter bara någon timme fick jag träffa en kirurg och fick tid för operation två dagar senare.

Men som frilansande musiker hade hon lite saker att göra, och efter beskedet att det var en långsamt växande tumör bestämde hon sig för att vänta en månad innan operation.

Den 13 april lade hon sig på operationsbordet på Östersunds sjukhus och en ”tårtbit” tas bort från hennes bröst.

– De fick bort allt. De tog även bort en så kallad portvaktskörtel för att se om den var frisk. Ser den frisk ut behöver de inte ta så mycket av lymfkörteln, säger hon.

– Tack och lov såg allt bra ut. Men det fanns en risk att de kunde hitta något mer. Efter två veckor kom beskedet, tumören var inte av den värsta sorten, det var den minst elakartade och den hade inte spridit sig.

– Jag hade vunnit högsta vinsten, säger en glad och lycklig Elisabet Lundqvist. Men det bestämdes att jag skulle stråla 25 gånger för att inte få återfall.

Nu befinner hon sig i Umeå och räknar med att vara färdigstrålad sista juni. Men hon säger att det var jobbigt att åka till Umeå. Allt har gått så väldigt fort.

– Vi har det bra här, vi äter på restaurang, vi gör saker på terapin och här kan man gå ut och promenera i omgivningarna. Jag är pigg trots allt.

Värre är då den överkänslighet mot dofter som Elisabet Lundqvist har, en överkänslighet som blir till ett otroligt handikapp när hon tvingas resa och vara tillsammans med människor.

– Resan hit med Ambuss blev väldigt jobbig eftersom det fanns andra resande som hade parfym på sig, säger hon. Har någon nyligen rökt, känner jag av det.

– Nu har jag fått löfte om att flyga för att må lite bättre. Hemma har jag ordnat det med att flytta ut på landet för att inte känna så många dofter.

Hon återkommer till boendet, bemötandet och om hur fantastiskt snabbt allt gått. Hur viktigt det är med mammografi regelbundet.

– Min tumör var så liten att den inte kunde upptäckas genom att känna, säger hon. Nu upptäcktes den tidigt tack vare mammografin och behandlingen har gått bra.

– Efter strålningen kan jag anse mig som botad från min bröstcancer. Jag har funderat och känner att jag vill berätta, kanske kan det lugna någon.