Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitloppsvinnaren Åke Svanstedt slipper avstängning

/
  • Åke Svanstedt frias av överdomstolen. Här poserar han med elitloppsvinnaren Torvald Palema.

I söndags vann Åke Svanstedt Elitloppet med Torvald Palema. På onsdagen upphävdes en månadslång avstängning och böter på 100 000 kronor.

Annons

En skön present några timmar innan den planerade Elitloppsfesten någonstans på Västgötaslätten.

– Jag är förvånad, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg till TT.

Svanstedt dömdes av Svenska travsportens centralförbunds (STC) disciplinnämnd för att ha kört regelvidrigt i Drottning Silvias pokal på Åbytravet 14 maj.

Men överdomstolen upphäver nu domen och kör över STC.

”I likhet med disciplinnämnden anser överdomstolen att det inte går att säga att Åke Svanstedt inte kört för bästa möjliga placering med hästen Mystical Ann. Vad Åke Svanstedt sagt i en tv-intervju kort efter loppet kan enligt överdomstolens uppfattning vid en samlad bedömning inte ensamt läggas till grund för en fällande dom”, skriver överdomstolen på STC:s hemsida.

i en tv-intervju efter loppet att han bytt spår med Mystical Ann för att ge stallets andra häst, Mystic Lady U.S körd av Robert Bergh, en fördel. Mystic Lady U.S. fick fritt fram och vann också loppet. I en kommentar efter domen 20 maj sade STC:s Ulf Hörnberg:

– Travsportens tre viktigaste hörnstenar är djurskydd, spelsäkerhet och att tävla på lika villkor. Åke Svanstedt har brutit mot såväl spelsäkerheten som travets Fair play-regler genom att medvetet lämna fördel till en konkurrent.

att det var en alltför hård dom och överklagade.

– Jag kunde ha tagit böterna men inte en avstängning som hade kostat mig och mina hästägare mycket stora pengar, har Svanstedt tidigare sagt till TT.

Nu blir disciplinnämnden överkörd av överdomstolen.

– Jag är förvånad över att överdomstolen har en helt annan bedömning än vi. Men det är ju som i det civila rättssystemet att man har olika uppfattningar. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Ulf Hörnberg kort.

Körförbudet skulle ha börjat gälla på onsdagen.

Svanstedt har ytterligare en tuff match att gå då han står åtalad för anstiftan till djurplågeri. Rättgången beräknas hållas i höst.

Mer läsning

Annons