Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitsatsning till ingen nytta?

/
  • Anette Edenbo, till vänster, är själv ledare och en av de utbildningsansvariga vid Jämtland Härjedalens fotbollsförbund. Hon är själv skeptisk till det uppdrag om elitgallring som distrikten fått av Svenska fotbollförbundet.– Det här med elitlägren i Halmstad är upphaussat, säger hon.På bilden ses hon tillsammans med Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, längst till höger, samt Ville Wehlin, ledare från Vemdalen.

Varje år sorterar fotbolls- distrikten ut sina talanger. Målet är elitlägret i Halmstad dit de bästa 15-åringarna åker.
Kruxet är att de flesta slutar efteråt.

Annons

Många unga fotbollsspelare har ett givet mål i sitt fotbollsutövande – att nå elitlägret i Halmstad. Dit åker de bästa 15-åringarna från varje distrikt.

Men frågan är om det är ett bra mål att nå.

Av 192 unga fotbollsspelare från länet som deltagit i elitlägret i Halmstad är det endast drygt 40 som fortfarande spelar fotboll i något klubblag.

som varit med på den här typen av elitsatsningar slutar.

Det visar en undersökning vi gjort av de trupper som skickades till Halmstad under fem år mellan 1999 och 2004 och som gäller både pojkar och flickor. 75 procent av de utsorterade talangerna slutade alltså spela fotboll någonstans efter 15 år. Ofta hänvisar de till att de är trötta på satsningen eller att de flyttar och utbildar sig på annan ort.

Frågan går till en av de ansvariga på Jämtland Härjedalens fotbollsförbund, Anette Edenbo.

– Jag vet inte om jag tycker det här är ett jättebra system. Vi våndas mycket när vi ska välja.

– Ja, jag vet, det är litet av en katastrof att det är så. Jag är själv en av ledarna inför Halmstadlägret och jag vet inte om det här är rätt väg att gå.

Anette Edenbo och andra ledare på distriktsnivå känner trycket från Svenska fotbollförbundet som lagt ett uppdrag på distriktsförbunden att sortera ut talanger i 15, 16 års ålder.

– Vi har ett uppdrag uppifrån att söka efter orädda, modiga, kvicka och snabba spelare i den åldern. Och det är jättesvårt eftersom de flesta utvecklas olika snabbt. Men vi har våra riktlinjer, som vi följer och vi har nog egentligen aldrig ifrågasatt på det sättet.

– Javisst. Det är ett konstigt system och det tyngsta uppdrag vi har som distriktsförbund att välja ut 20 spelare som ska få åka till Halmstad och känna att man valt rätt. Personligen tycker jag det här med Halmstad är upphaussat och vi har försökt att tona ned det. Huvudsaken är ju att man skapar ett intresse så att så många som möjligt vill fortsätta med fotboll.

– Jag ser det här som en så viktig fråga att den borde stötas på högre nivå. Ett steg i en annan riktning har för övrigt redan tagits eftersom vi försöker behålla trupperna breda längre innan de sista väljs ut.

dist-riktsförbunden att sortera ut sina talanger. Under ett antal läger sållas unga outvecklade talanger bort och bara de bästa får chansen. Men när de bästa 15-åringarna en gång valts ut, ja då slutar de.

Så ser det ut – fotbollens moment 22.

Mer läsning

Annons