Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitsinglar.se, ett tecken i tiden

Det har ju pratats en del om Mr Darcy på senare tid, eftersom författaren Helen Fielding valt att ta livet av honom lagom till utgivningen av den senaste boken om Bridget Jones.

Mark Darcy alltså som Colin Firth spelade i filmerna.

Kanske är det just det här som fått mig att tänka på original-Darcy, Fitzwilliam Darcy i Jane Austens klassiker "Stolthet och fördom" (som för övrigt också spelades av Colin Firth, i en BBC-serie för ett antal år sedan). Mr Darcy, som i över 200 år väckt lust och längtan hos miljoner läsare, och gör det än i dag.

Fast det är inte bara Mr Darcy jag funderat lite på i veckan, det är Mrs Bennet också, Elizabeths mamma och Darcys blivande svärmor.

Det är Mrs Bennet som upphetsat skriker "five thousand a year" och "ten thousand a year" när alla döttrarnas potentiella friare omtalas för hon ska minsann gifta bort dem rikt. Sådana var villkoren när boken skrevs, i slutet av 1700-talet. En kvinna som inte "blev gift" blev till ingenting, men om maken var rik blev hela släkten försörjd.

Behöver jag ens slösa utrymme på att påpeka att somligt som tur är har förändrats?

Ändå misstänker jag att Mrs Bennet har återuppstått i form av en datingtjänst.

Alla som sett tv-reklamen för elitsinglar.se vet vad jag menar (ja, bara namnet ger en kallbrand i hjärtat).

Mr Darcy är ju strängt taget inte alls någon sympatisk snubbe i början av Stolthet och fördom. Han är högdragen, oförskämd och ser ner på folk hela tiden.

Men rik är han och det räcker nog för att kvala in på elitsinglar.se, misstänker jag.

I samma pöl simmar en annan sajt, som näst intill förföljer singlar på Facebook med följande marknadsföringstext:

"Mindalike är en community för dig som är ensamlevande, social och som har god ekonomi".

Konkret och på svenska betyder det att de bara släpper in människor som är akademiker och som har en inkomst över 500 000 kronor per år.

500 000 swedish crowns a year, om vi talar med Mrs Bennet.

"Social" verkar för övrigt vara liktydigt med att man gillar slott, skaldjur och segling, av bilderna att döma. Och det är väl utifrån de yttre faktorerna man ska döma människor, inte sant, Mindalike?

För det är ju så vi gör i vårt kaka-söker-maka-samhälle, där alla ska komma i perfekta par, med perfekta tandrader, perfekta hem och vara matchande varandra, i alla väderstreck och alla tider på dygnet, inte sant?

Elitsinglar.se och sajtens enfaldiga tv-reklam är bara ett tecken i tiden.

Men vet alla som kan sin Austen fördelen med Mr Darcy är att han lär sig något, han förändras, han slutar se ner på människor runt honom, och till slut fixar och trixar han i det fördolda så pass att han lyckas rädda hela familjen Bennets goda namn och ära, trots att han inte ens gillade dem från början.

Han förälskar sig i Elizabeth och vad som är ännu större: Han respekterar henne, för det hon gör och står för, bortom sin egen uppnästa omgivning.

Det är nästan så att man tror att Jane Austen var något på spåren.

Och om inte samtiden ändrar sig snart, tror jag rent av att jag föredrar sagan.

För på elitsinglar.se hade Mr Darcy missat Elizabeth Bennet.