Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitskidåkare från Östersund bakar i TV

Hemmabagare och elitskidåkare. Kombinationen är en alldeles utmärkt sådan om du frågar Veronica Smedh från Östersund.

– Bakningen gör mig avslappnad och glad, skidåkningen ger mig trygghet och motivation.

Men avslappnat lär det knappast vara i tv-programmet "Hela Sverige bakar" på Sjuan, där elitskidåkaren Veronica Smedh, 24 år, är en av de tävlande och som i första avsnittet gick vidare.

Programmet, som hade premiär förra torsdagen, går ut på att tolv hemmabagare ska reduceras till en. Och precis som förra året blir segraren titulerad Sveriges bästa hemmabagare och får även ge ut en bakbok.

I tio förinspelade program får de tävlande, under ledning av Tilde de Paula Eby, bevisa sina bakningsfärdigheter i allt från tårtor och bakelser till bröd och pajer.

Berätta om din medverkan i "Hela Sverige bakar".

– Jag sökte till tävlingen som en kul grej och blev uttagen att åka på intervju och provbakning i Stockholm. Efter drygt en månad ringde de och meddelade att jag hade blivit utvald. De tyckte kanske att kombinationen elitidrott och bakning var spännande.

Programmet spelades in i juni på Taxinge slott utanför Stockholm.

– Det var en häftig upplevelse och det var otroligt härliga människor som var med, och som var helt olika en själv.

Juryn består av en av landets mest framstående bagare Johan Sörberg och kokbokslegendaren Birgitta Rasmusson. Var de stränga?

– De var hårda men rättvisa, trevliga och gav konstruktiv feedback. De ville hela tiden att man skulle förbättras.

Hur var det att baka inför en massa kameror?

– Många i min omgivning trodde att jag skulle ha fördelar från mitt skidtävlande, men det är så olika grejer att stå i en backe och att baka tårtor. Även fast jag är en tävlingsmänniska så var jag otroligt nervös – mer nervös än då jag ska köra en skidtävling.

Vad gillar du mest att baka?

– Det går verkligen i perioder, men sedan i somras har jag haft en enorm fascination för tårtor.

Vad har du för tips till alla amatörbagare ute i länet?

– Baka med kärlek. Och glädje!

I förra veckans avsnitt skulle deltagarna baka tårtor. Och på torsdag är det dags igen – då bakas det dessertpajer. Programmet sänds i Sjuan på torsdag klockan 21.00.