Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen Sundbergs privata bilder från Texas

Ellen Sundberg har precis kommit hem från skivinspelningen i USA.

För ÖP:s läsare visar hon nu sina privata bilder från studion.

I morgon åker hon tillbaka till Texas för att spela på en av världens största festivaler.

Skivbolaget Rootsy tror på Ellen Sundberg. De tror på henne så mycket att de finansierat resan till USA och en skivinspelning i studio med producent, ljudtekniker och musiker.

Det känns bra.

– Det är så många som tror på min musik förutom jag, säger Ellen Sundberg.

Och det är inte bara skivbolaget hon har i ryggen. Israel Nash Gripka, känd amerikansk musiker, bad själv om att få producera skivan.

– Egentligen var han inte inblandad i det här på något sätt, det var han som bad om att få vara med och producera skivan. När folk säger så, så vet man att de tycker om det man gör på riktigt.

Ellen Sundberg och Israel Nash Gripka blev nära vänner när Ellen agerade förband åt honom på en turné i höstas. Hon blev även nära vän med de musiker som spelade med honom, musiker som nu valde att spela bakom Ellen.

– De kändes så otroligt bra, de är väldigt bra musiker allihopa. Vi blev så bra kompisar under turnén och nu när vi sågs igen kändes det ännu bättre.

Ellen Sundberg lämnade Sverige 28 januari. Efter några dagars besök hos vänner kom de hem till Israel Nash Gripka, som bor utanför Austin i Texas i början av februari. Där spenderade de en dag med att göra om vardagsrummet till en studio. Sedan väntade några intensiva inspelningsdagar. På sju dagar spelade de in 13 låtar.

– Det var väldigt intensivt, men det ska det ju vara. Man kommer i gång och vill inte tappa det man kommit i gång med, säger Ellen Sundberg.

Av de 13 låtarna ska 10 väljas ut. Det nya albumet ska både tryckas som cd och på vinyl. Låtarna mixas och mastras av ljudteknikern Ted Young, som nyligen vann en Grammy för bästa återmixning. Det var första gången Israel Nash Gripka producerade någon annans musik.

Ellen Sundberg är väldigt nöjd med hela inspelningen.

– Det ger mycket att få pröva något helt nytt. Det stärker mig som musiker och artist att få spela med nya personer, säger hon.

Förra fredagen kom hon hem till Sverige igen. Bara för att packa upp, umgås lite med vänner och familj och packa om. Nu åker hon tillbaka till USA och Texas för att spela på festivalen South by Southwest SXSW), en av världens största festivaler. Över 1400 band spelar på festivalen som är uppdelad i tre delar: musik, film och interaktiva medier. En svensk delegation kommer finnas på plats och det är inom den Ellen Sundberg ska spela. Mycket mer än så vet hon inte.

– Jag vet bara att jag ska spela tre gånger och jag ska spela själv. Jag kommer få spela för representanter för svenska musikbranschen som jag inte träffat förut.

I mitten av mars landar hon återigen i Sverige. Då väntar några spelningar i södra Sverige innan hon kommer hem till Bjärme i Fåker. Skivan, som kanske får namnet "White smoke and pines" ska släppas i augusti. En singel ska släppas i vår.

– Man kan aldrig veta hur folk kommer ta emot saker. Men så länge jag är nöjd så får det bli som det blir. Jag kände att det kan bli väldigt bra. Det var därför jag åkte dit.

Ellen Sundberg har inga inbokade spelningar i Jämtland framöver. Lite löst planeras en spelning här i juni.

Klart är att det blir stor releasefest i augusti.

Här hittar du tidigare artiklar om Ellen Sundberg