Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellis-tavla ska hjälpa Nationalmuseum Norr

Från onsdag ställs en tavla av Bengt Ellis ut i Östersund. Pengarna för målningen ska gå till en fond för ett etablerande av Nationalmuseum Norr.

Onsdag 16 juli öppnar en tvåveckors sommarutställning på Lars Bolin Gallery i Östersund. Den har arbetsnamnet ”salg”, alltså ”rea” på norska.

– Det är en liten lagerrensning av saker som galleriet äger. Man har ju dragit på sig lite genom åren. Som jag ser det är det här en ”best of”, säger Lars Bolin, som nu har varit gallerist i tolv år.

Några av konstnärerna som är representerade är Marianne Lindberg de Geer, Beppe Wolgers, Primus Mortimer Pettersson och Ingrid Ståhl-Nyberg.

Dessutom har en Bengt Ellis-tavla skänkts till utställningen av konstnärens änka, Gunilla Ellis. Tavlan har inget fast pris utan får budas på, sommaren ut. Pengarna ska gå till fonden för ett skapande av Nationalmuseum Norr i Östersund.

– Gunilla tyckte att det var en god idé att skänka den för det ändamålet, för Bengt hade velat det, säger Lars Bolin.

Själv sitter han med i en arbetsgrupp som arbetar för att Nationalmuseum Norr ska bli verklighet. Pengarna för Ellis-tavlan blir såklart ett blygsamt bidrag till detta mångmiljonprojekt.

– Det är viktigt att hela länet ställer upp: näringsliv, kommun, EU-medel... Många bäckar små, tycker Bolin.

Under Storsjöyran kommer han att ha en annan utställning, då blir det bland annat Roliing Stones-fotografier.

Dessutom kommer en av Yranartisterna att ställa ut verk, men Bolin vill ännu inte avslöja vem det är.

Läs mer:

Färgstarke Bengt Ellis i centrum för ny bok

Gränslöst bra – värt att visas nationellt