Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elnät klarar inte av fler vindkraftparker

Trots en väntad kraftig utökning av vindkraftsproduktionen i södra delarna av Bergs kommun kan nätbolaget Bergs Tingslags Elektriska (BTEA) inte ta emot fler leverantörer i dagsläget.

– Det behövs en utökning av kapaciteten vid Rätans kraftverk för detta. Vi väntar därför på ett besked om att så ska ske. Innan dess kan vi inte koppla in fler vindkraftverk nu, påpekade BTEA:s vd Jörgen Mattsson när han på tisdagen presenterade bolagets ekonomi och verksamhet på fullmäktigemötet i Berg.

De vindkraftverk som i dag är igång i Digerberget, Rätan och Skålan har tillsammans en effekt på 98,5 megawatt.

Men nya projekt skulle tillföra ett par hundra nya vindkraftverk med en sammanlagd effekt på som mest över 600 megawatt.

– Det klarar inte stamnätet av att ta emot i dag. Vi har påtalat detta i flera år men inte fått något gehör. Därför förväntar vi oss att en satsning görs på Rätans kraftverk, säger Jörgen Mattsson.

Förutom att många företags vindkraftssatsningar kräver insatser från BTEA investerar bolaget årligen omkring 20 miljoner kronor för att göra sitt eget elnät säkrare. Försök med solenergi och laddstationer för elbilar tillhör också bolaget pågående satsningar.

– På den nya parkeringsplatsen i Svenstaviks centrum ska vi sätta upp laddstationer. Det kan också bli aktuellt i Vemdalsskalet, lovade Jörgen Mattsson som nu även förbereder BTEA:s 100-årsjubileum till hösten.

Det skulle ha ägt rum i våras men flyttades fram på grund av stormen Ivars härjningar.

– Det var tufft. Stormen kostade oss 12,7 miljoner kronor och massor av arbete. Det har också gjort att flera projekt stått stilla i flera månader, berättade Jörgen Mattsson.