Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elpriset på väg ned

Just nu kan människor från Mellan- och Sydsverige betala mindre för el från Jämtkraft än vad de flesta jämtar gör.

– Men vi kan redan i dag säga att vi sänker tillsvidarepriset från 1 april, säger Anders Ericsson som är vd för Jämtkraft.

”Tillsvidarepris” är det pris som kommuninnevånarna i Jämtkrafts tre ägarkommuner Östersund, Krokom och Åre betalar – om de varken valt fast eller rörligt pris.

– Historiskt sett har de betalat i särklass minst, ibland ned mot hälften av vad de andra betalat, säger Anders Ericsson.

– Vår målsättning är att kunderna i de tre kommunerna har lägre pris än våra andra kunder. Det är en av hörnpelarna som företaget vilar på.

invånarna med tillsvidarepris i Åre, Krokom och Östersund närmare 95 öre per kilowatttimme.

Det är betydligt mer än för bara några år sedan, men mindre än vad flesta svenska elkunder betalar – även de sörlänningar som köper el från Jämtkraft.

De 95 örena består av 10,24 öre i nätöverföringsavgift till Jämtkraft. Det är lägre än vad de flesta elbolag tar. Det är en energiskatt på 18,6 öre per kilowattimme. Den är 9,6 öre lägre än skatten i södra och mellersta Sverige.

Momsen är på 16,9 öre och beräknad på elgrundpriset på 49 öre.

Det är det grundpriset som brukar jämföras och där kostar det nu 47,7 öre kilowattimmen för den som binder sig för elleveranser i 18 månader från Jämtkraft.

påpekar att även abonnenter bosatt i ägarkommunerna kan välja att binda elpriset till ett pris lägre än tillsvidarepriset. Men sannolikt skulle det ge en förlust efter tre veckor.

De två senaste gångerna Jämtkraft sänkt tillsvidarepriset, i maj 2007 och i juli 2005, så har det varit med tre öre kilowattimmen. Blir det samma sänkning nu blir priset 46 öre kilowattimmen.

Men priset kan bli ännu lägre än lägsta fasta pris om sänkningen blir samma fem öre som höjningen 1 oktober i fjol och höjningarna före det.