Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elräkningen kan knäcka Jämtkraft Arena

Kostnaden för att lysa upp Jämtkraft Arena hade beräknats till 115 000 kronor per år. Nu visar elräkningen från Jämtkraft att årskostnaden blir över 400 000 kronor.

– Det är både kostnaden för elabonnemanget och att konsumtionen av el har blivit högre än vad vi tänkt oss, säger Daniel Kindberg, som är styrelseordförande i driftbolaget.

Det är bolaget Driftaren AB som sköter driften av Jämtkraft Arena. Bakom driftbolaget står Östersunds Fotbollsklubb, som fått en smärre chock över elkostnaderna.

– Det här är 300 000 kronor mer än vad vi hade budgeterat. Vi trodde på 115 000 kronor i elkostnaderna, men det blev drygt 400 000 kronor.

– Det är en diskussionsfråga mellan Jämtkraft och kommunen, och jag vill inte föregå de samtalen, säger Daniel Kindberg.

– Det var en djävla bra budget, men vi missade på elen.

– Vi visste att budgeten var osäker eftersom ingen har drivit en arena med två upplysta konstgräsplaner tidigare.

Den höga elnotan handlar inte om att någon glömt att släcka lyset i något av omklädningsrummen. Det är snarare de stora masterna med strålkastare som slukar el.

– Vi har höga fasta avgifter för de kraftiga säkringar som behövs eftersom belysningen är dimensionerad för att klara stora event.

– En diskussion förs med Jämtkraft om att få ett pris med en mer rörlig del.

Vid vanliga träningskvällar är det inte fråga om att belysningen körs med full kräm, men trots att ljusstyrkan dras ner, så går det år mängder med kilowattimmar.

För Karin Thomasson som är Kultur- och fritidsnämndens ordförande kommer de höga elkostnaderna som en dålig nyhet.

– Det är aldrig kul att få sådana här överraskningar, och både Jämtkraft och Driftaren AB borde ha haft bättre kläm på siffrorna.

– Först måste de få till ett bättre avtal innan man kommer springande till oss. Eller så får de se över taxan för planhyrorna

– Det är många lag utifrån som kommer hit under försäsongen, och de lagen kanske måste betala lite mer i planhyra i fortsättningen, säger Karin Thomasson (MP).

– Det är klart att den hamnar hos mig, och det kräver i sin tur att vi får en utökad budgetram från kommunstyrelsen, säger Karin Thomasson.

– Vi kan väl inte sätta pannlampor på de som spelar fotboll, säger AnnSofi Andersson.