Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsa flyttades till ett äldreboende mot sin vilja

Elsa Jonssons förvaltare flyttade Elsa till ett äldreboende trots att hon inte ville.

– Jag fick panik. Då tar jag hellre något så jag får somna in, säger hon.

Nu sitter hon sin lägenhet på Frösön som hon inte kan lämna eftersom hon inte har några nycklar. Hon tog sig in med hjälp av fastighetsägaren när dottern hämtade hem henne för några dagar sedan. Förvaltaren har alla nycklar eftersom hon tror att Elsa är kvar på äldreboendet Västervik.

”Hej i dag har Elsa flyttat in på Västervik.” Så löd sms:et som Elsas dotter Lena Jonsson fick av förvaltaren. Till Elsa ska hon ha sagt att de skulle ut och åka lite, sedan körde hon henne till hemmet.

Det är Elsas version, men det är en svårbedömd situation eftersom hon är något dement.

– Mamma är ju lite dement men det betyder inte att hon inte kan bo hemma. Hon gick ju på dagverksamhet tre dagar i veckan och dessutom kom hemtjänsten hit och hjälpte henne, säger Lena Jonsson.

– Jag har klarat mig själv i alla tider och vill inte bo på hem. Jag vill bo här, säger Elsa om lägenheten där hon har bott sedan 1967.

Flytten är en av sakerna som har gjort att Elsa vill byta förvaltare. Men det verkar svårt.

– Jag har skrivit till både tingsrätten och hovrätten, för det är tingsrätten som fattar det beslutet, säger Lena Jonsson.

Elsa Jonsson fick byta från god man till förvaltare av något oklara orsaker, men dottern Lena Jonsson menar att det inte har gått rätt till.

– Innan förvaltarskap tillsätts så är huvudmannen skyldig att få juridisk hjälp i form av en advokat enligt familjebalken, säger hon.

När de har vänt sig till kommunen om saken, får de svaret att Elsa Jonsson ska ha den förvaltare hon har, och att det fungerar.

– Min mamma har blivit tvångsförflyttad och vill ha en ny förvaltare. Så här behandlar man inte människor, säger Lena Jonsson.

I går var Elsa Jonsson tillbaka på Västerviks ålderdomshem.

– Hemtjänsten tyckte att det var bäst så, men mamma vill bara att jag ska hämta hem henne, säger Lena Jonsson.