Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvis och Maja-Myra på kurs

/
  • Här har Elvis lärt sig ”buga”. Då ska hunden ligga med framdelen i backen och ha båda bakbenen sträckta.
  • Elvis  lär sig ”mellan”. Han ska gå in mellan mina ben och stå still.

För en tid sedan ordnades en freestylekurs i Sveg, för hund-ägare och deras hundar.
Maja-Myra från Hede skrev ett brev till Lilla ÖP och berättade om sin Elvis och om kursen.

Annons

”Hej alla hundvänner! Maja-Myra heter jag och ska fylla 13 år i höst och bor i Hede.

Jag gjorde något väldigt roligt förra helgen. Det var en freestylekurs som ÖHBK ordnade, och den allra bästa i Sverige skulle komma till Sveg för att vara kursledare. Det lät spännande och roligt, och min mamma anmälde mig och min älskling Elvis, en svart dvärgpudelkille på snart 1,5 år.

Jag var lite pirrig innan kursen, och funderade på hur Elvis skulle bete sig bland de andra hundarna. Han har i stort sett bara träffat och umgåtts med familjens hundar. När jag växte upp bodde vi på en gård i Kungsör, och hundarnas träning bestod mest av lydnad, spår och skyddsarbete. Jag önskade mig hela tiden en egen hund. En liten go som bara var min.

Förra vintern beställde vi en svart dvärgpudelvalp, och 15 februari föddes Elvis. Som jag hade längtat efter att få honom. Dagen kom när jag fick hämta min ”allra hjärtans kär”, och vi fann varann direkt. Vi sitter ihop helt enkelt.

Träningen med honom har mest varit vanlig vardagslydnad som inkallning, sitt, ligg och lite agilityövningar. Jag har byggt och sytt mycket i slöjden i skolan vad det gäller hinder, vippbräda och tunnlar. Han är duktig och lättlärd, och han har lärt sig gå bakom mig med sina tassar på min rumpa i takt med mig, och sitta och vinka med tassen till folk när han åker cykelkorg.

Jag har även börjat fundera på att det skulle gå att lära honom ”dansa”. Jag älskar musik, spelar trummor i musikskolan och dansar jazz-scen och showdans.

av freestyle innan har sett jättekul ut. Frida Binette heter tjejen som höll i kursen i Sveg, hon är internationellt känd och hon var väldigt bra på att visa och förklara. Kontakten som hon har med sina hundar är verkligen något som vem som helst kan bli avundsjuk på. Freestyle ska innehålla flera olika rörelser eller moment som hunden utför tillsammans med sin förare, till musik. När man tränat flitigt och ”fått till det” ser det hela mycket enkelt ut, och det är det som är vitsen.

Under kursen fick vi många rörelser att träna och öva på, de sista vi fick med oss var att få hunden att gråta, och spela död. Det gick åt en hel del godis till hundarna. Godiset bestod mest av korv. På sista passets avslutningsstund somnade Elvis mitt på träningsplanen.

När Frida visade upp sitt nybörjarprogram med sin hund fick jag fram en tår under finalposen. Frida ligger på rygg med sträckta ben rakt upp i luften, Poppy tar sats, hoppar upp och sätter sig på hennes fötter och sitter vackert med framtassarna upplyfta.

Nu när jag ”hämtat” mig från den intensiva helgen har vi kommit igång med träningen på allvar. Vi har förmånen att bo nära stora grönområden. Där kan Elvis först bara få rusa av sig en stund innan träningspasset börjar, för att sedan vara mer koncentrerad och fokuserad på vad det är han ska göra.

att genomföra rörelsen lägger jag på kommandot som jag vill använda mig av. Vi siktar in oss på att ha något kort framträdande vid något tillfälle under sommaren. Som första låt har jag valt ”Jailhouse Rock” med Elvis Presley. Den har ett bra taktfast tempo, en bra inledning och är varierande. Vi fick tips även om vad man ska tänka på när det gäller musikval, hur man genomför ett program och kunna se det hela ur publikens synvinkel.

så var det en mycket lärorik och rolig helg. Vi var 9–10 ekipage från både Sveg, Funäsdalen, Glissjöberg och Hede. Det var olika hundraser och olika förutsättningar för alla, men alla kunde vara med.”

Mer läsning

Annons