Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EM-guldet ger henne råg i ryggen mot 2018

Mona Brorsson, 23, missade Sotji men vann i stället Europamästerskapstiteln i Nove Mesto. Nu ger hon järnet inför nästa OS 2018.

I Pyeongchang, Sydkorea, ska hon vara som bäst. Då har hon hunnit träna ytterligare 3 000 timmar kondition.

– Det borde ge farten som behövs i skidspåret, resonerar hon. Jag behöver bli 1,5-2 minuter snabbare i spåret över en mil.

Många säger att det inte finns några skidskyttetjejer nu efter att stjärnorna slutat men det håller inte Mona Brorsson med om.

– Vi är ett helt koppel i utvecklingslaget och även några utanför som inget hellre vill än nå världseliten. Så nog finns det åkare.

Men glappet mellan världselit och den nivå svenskorna håller i dag täpps inte till på en kafferast. Det krävs både massor av träning och framför allt möjligheter att få tävla internationellt.

Inga svenska skidskyttetjejer nådde Sotji. Men i Nove Mesto kördes förra veckan ett Europamästerskap i tuff konkurrens. Döm om mångas förvåning när Mona Brorsson tog hem jaktstartsguldet.

– Jag satte upp höga mål, men främst i distansloppet. Då gick allt åt skogen. Sen kom sprinten och jaktstarten. Framför allt i söndagstävlingen gick allt min väg.

Hon låg tolva inför jakten, 41 sekunder från ledning. Inför sista skjutningen nådde hon skjutvallen som nia. Ut från stadion efter en sista prickfri stående serie låg hon tvåa utan att själv ha en aning om placering.

– Först en kilometer från mål skrek våra vallare att jag körde för guld. Det var en chockartad känsla. Kroppen skrek av trötthet, men på något sätt mobiliserades det fram krafter för att spurtbesegra spanjorskan som ledde. En fantastisk framgång, berättar Mona.

Hon är från Värmland men bor sedan tre år i Östersund. Där trivs hon bra tillsammans med sambon Henrik Fristedt, skidskytt han också.

Genombrottet på EM ger råg i ryggen att göra en storsatsning inför 2018. Hon sörjer inte Sotji även om det varit kul att få se och lära. Fast efter OS hoppas hon få köra återstående tre världscuptävlingar för mer rutin.

Klart hon ska få åka allt nu som regerande Europamästarinna. Allt annat vore konstigt.