Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil har järnkoll från sin glaskub

Han har Österstunds absoluta toppjobb. Med järnkoll över bygget av nya Centralpalatset sitter han lugnt tillbakalutad i sin glaskub 17 meter upp i luften.

Varje morgon säger Emil Moberg "Hejdå" till sina kollegor. Själv klättrar han upp längs den smala rangliga stege som leder upp till hans arbetsplats. Hans byggarkompisar lämnar han nere på marken.

Jobbet kan tyckas lite ensamt, men det går ingen nöd på honom.

– Nääe, inte på nåt sätt. Här har jag det varmt och gott, säger han och klappar på ett litet element som sprider behaglig värme inne i hytten.

Han har också möjlighet att koka kaffe om han vill. Regnar det smattrar det hemtrevligt på taket och för att kunna se ut finns vindrutetorkare runt om. Det enda han kan sakna är en toalett.

– Ja, det kan ju vara lite kinkigt. Men jag har vant mig vid att planera mina toabesök numera, säger Emil som kan titulera sig såväl kranförare som snickare.

Och att klättra upp och ner i stegen har blivit en vana för honom. Såväl vid raster som vid arbetsdagens slut. Och klättringen sker helt utan någon säkerhetssele.

– Tornet fungerar som en slags brandstege. Jag har ju någonting att ramla emot. Jag kan lika gärna ramla av en stege som står nere på marken. Än så länge har jag klarat mig, säger han leende samtidigt som hela tornet skakar till då han kör runt en balja som hänger i kranen knappt 20 meter över marken.

Det skakar ordentligt. Värre är det då det blåser.

– Men höstens stormar klarade vi bra, säger Emil.

I sin hand har han en liten låda, inte större än ett mjölkpaket. På lådan finns en liten spak och med hjälp av den styr han hela kranen.

– Jag kunde lika gärna stå nere på Prästgatan och styra kranen via den här fjärrkontrollen, men jag tycker jag får bättre överblick över arbetsplatsen och gubbarna där nere om jag sitter här uppe. Och blåser det vajar kranen, då är det bättre att följa med kranens rörelse här ifrån, förklarar han.

Byggkranar över 20 meter höga ska enligt lag vara utrustade med hiss. Kranen vid Centralpalatset är 25 meter upp till bomtopp. Själva hytten som Emil sitter i är 17 meter upp i luften. Kontaken med dem där nere går via walkie-talkie.

– Kompisar frågar om jag är höjdrädd, men det går bra. Jag trivs häruppe, säger Emil och gör en "tre-sextio".