Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil laddar för hemma-VM och siktar på guld

Emil Martinsson är den stora svenskprofilen inför hemma–VM i Västerås/Stockholm.

– Känns naturligt, säger Strömsundsskytten.

Martinsson (som tidigare hette Andersson) har tre raka VM-guld från 2008, 2009 och 2010 (Tjeckien, Finland, Tyskland). Därutöver har han i flera år gjort resultat i absoluta världstoppen och tagit medaljer i EM och även varit fyra i Aten-OS (2004).

Självklart är det därför som Skytteförbundet lanserar Martinsson som affischnamn inför VM i running target. I den svenska sexmannatruppen (som enbart består av herrar) är 32-åringen ett särklassigt dragplåster.

– Absolut. Så är det. Jag har tre VM-guld och då känns det naturligt.

Emil vilar inte på hanen. Var sig när det gäller att berätta om egna ambitioner, tron på sig själv eller sin roll i världstoppen. Han verkar så där självklart trosfylld och okomplicerad i sin attityd och ger distinkta svar på de flesta frågor.

• Siktar du på ditt fjärde VM-guld?

– Absolut! Men samtidigt skulle det vara härligt bara att ta medalj. Det är viktigt att hela tiden känna att man är med där upp i världstoppen, att man kan mäta sig med de bästa. Sånt är betydelsefullt när man går vidare från VM.

VM startar på söndag i Västerås med 50-meterstävlingarna och avslutas i Stockholm med kortdistansen (10 meter). Emil är med i alla fyra discipliner och kan ta medalj i alla.

• Vilken är din bästa chans?

– De första dagarna (i Västerås) på 50 meter. Det känns som lite mer av min gren. Kineserna skjuter dessutom bara 10 meter så där försvinner några konkurrenter.

Emil Martinssons imponerande meritlista ska ses i ljuset av att han är en ren amatör i jämförelse med många av hans konkurrenter som skjuter på heltid.

När Emil tvingas jobba måndag till fredag hemma i Strömsund, kan motståndare som ryssarna Romanov och Stepanov och Ukrainas Prianishnikov ta sovmorgon, innan de gör sina träningspass. Utan att bekymra sig om ekonomin.

Vad gäller antal skjuttimmar bör Martinsson vara underlägsen flera av sina toppkonkurrenter. Ändå slår han dem i mästerskap efter mästerskap.

• Är du extremt stark rent mentalt?

– Det är jag väl. Jag försöker vara positiv, ger inte upp. Som nybörjare gav jag upp för lätt, men nu tar jag skott för skott och försöker behärska mig. Jag försöker hålla samma rytm hela tiden.

Emil vill inte påstå att det handlar om att "koppla bort världen där utanför" när han står på skjutbanan.

– Det är fel att säga. Däremot gör jag det under de sekunder som jag fokuserar mitt på riktpunkten.

VM på hemmaplan sporrar förstås extra. Särskilt del 2 som avgörs i anslutning till Stockholms Stadion, där 100-årsminnet av OS 1912 är tänkt att firas med allehanda festligheter.

– Vi är förväntansfulla på hur stort intresset blir, hur mycket folk som ska titta och hur organisationen har lyckats bygga upp tävlingsbanan i Stockholm.