Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil snart klar för Jamtli

I fjol gjorde de succé med Pippi Långstrump på Jamtli. I år kommer de tillbaka med "Emil i Lönneberga". Nu pågår repetitionerna för fullt.

Annons

Emil vill ta den sista slurken ur soppskålen, som råkar fastna på huvudet. En klassisk scen ur den klassiska historien om den lille killen på gården Katthult. Självklart är den med då Sandelius Kultur & Nöje sätter upp "Emil i Lönneberga" på Jamtli i sommar.

– Den kostar ju fyra kronor, ryter Emils pappa, spelad av Jan Boholm, när Emils mamma föreslår att de ska använda spiskroken och slå sönder soppskålen.

Soppskålen, som till föreställningarna specialgjuts i drygt tio exemplar och som är extra tunna där huvudet ska sitta, utgörs just nu av en rosa brödkorg.

Ensemblen repeterar för första gången tillsammans de här dagarna. De befinner sig i Dancehalls lokaler på Fyrvalla. Först efter midsommar flyttar de repen till Jamtli, där de har premiär 27 juni. Nio föreställningar är inbokade, med chans för extraföreställning. Så blev det i fjol, när Sandelius Kultur & Nöje satte upp familjeföreställningen "Pippi Långstrump på de sju haven". Sammanlagt såg cirka 4 000 personer föreställningen.

– Vi hade hoppats på många, men det var klart bättre än vi förväntat oss, säger Elin Sandelius.

Hon är producent och skådespelerska, maken Mats Sandelius regisserar. Elin Sandelius kommer från Skärvången och makarna träffades när de båda arbetade med Östersundsrevyn. Numera bor de i Karlshamn och har sedan många år tillbaka satt upp Astrid Lindgren-pjäser på sommaren.

– Vi har ett väldigt fint samarbete med Saltkråkan AB, som förvaltar alla Astrid Lindgrens verk. Vi har fått skriva manus och gjort dramatisering helt själv, säger Elin Sandelius.

De gamla fina låtarna är kvar, de som går och ser familjemusikalen om Emil i sommar får höra både "Idas Sommarvisa" och "Du kära lilla Snickerbo'". Men det finns även nyskriven musik med. Lars Gustafsson från Lars Vegas Trio spelar fattighjon, som har en egen rap. Lars Gustafsson var tilltänkt att vara med redan vid förra sommarens föreställning, men kunde inte. När han såg Pippi-föreställningen bestämde han sig.

– Jag skrev till Mats samma kväll och sa att jag ville ha första tjing om det skulle bli någon fler föreställning, säger Lars Gustafsson.

Lars Gustafsson fick vara med i ensemblen. Nu har han det han gör.

– Det Mats inte sa då, var att det är åtta sång- och dansnummer i föreställningen. Det kommer definitivt bli en utmaning för mig, säger han och skrattar.

Sandelius Kultur & Nöje har flera Astrid Lindgren-manus på lut. Fortsätter deras familjeföreställningar att göra succé på Jamtli finns stor chans att få uppleva klassiker som "Mio min Mio" och "Karlsson på Taket" somrarna framöver.