Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil vet hur guldet ska tas

Han är ett av Sveriges största medaljhopp i VM. Han vet precis hur han ska bära sig åt. I dag är det upp till bevis för sprintspecialisten Emil Jönsson.
– Jag har aldrig väntat på ett lopp som det här, säger han.

Det sprutar energi om Emil Jönsson vid måndagens pressträff inför den individuella VM-sprinten. Han har förberett sig minutiöst och delvis på sitt eget sätt.

Ingenting har lämnats åt slumpen. Efter SM i slitet av januari väntade en veckas träning vid familjestugan i Grövelsjön längst upp i Dalarna.

i Valdidentro har VM-laddningen skett i tyska Oberwiesenthal. På plats i Liberec har han memorerat in varenda liten detalj av banan:

– Jag var lycklig när jag kom hit och såg att den var som jag hade tänkt mig.

Ola Vigen Hattestad är stor favorit. Emil Jönsson har slagit norrmannen i vinter och har gjort allt för att kunna göra det en gång till.

– Jag vet ideallinjen hur jag ska åka i morgon.

gjorde till skillnad mot Jönsson ett dåligt VM-genrep och valde att åka hem till stugan på Lågberget i norra Värmland och ladda batterierna i stället för att åka med till Oberwiesenthal.

– För att dämpa ångesten och hitta harmoni. Jag mår ganska dåligt före tävlingar. Det kan bli hur som helst i morgon, säger den välmeriterade 33-åringen.

Björn Lind har också haft svårt att hitta sin forna form i vinter.

– Ska det bli medalj så måste jag ha en optimal dag och också tur, säger han.

Sprintkvartetten fullbordas av en huvudsakligen traditionell åkare – Marcus Hellner, som inledde VM med lördagens skiathlon.

– Det gick betydligt bättre i klassiskt då än jag trodde. Jag har åkt bra sprint i vinter också, så jag tror jag har en bra chans, säger Hellner. (TT)