Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil vet hur guldet ska tas

Han är ett av Sveriges största medaljhopp i VM. Han vet precis hur han ska bära sig åt. I dag är det upp till bevis för sprintspecialisten Emil Jönsson.
– Jag har aldrig väntat på ett lopp som det här, säger han.

Annons

Det sprutar energi om Emil Jönsson vid måndagens pressträff inför den individuella VM-sprinten. Han har förberett sig minutiöst och delvis på sitt eget sätt.

Ingenting har lämnats åt slumpen. Efter SM i slitet av januari väntade en veckas träning vid familjestugan i Grövelsjön längst upp i Dalarna.

i Valdidentro har VM-laddningen skett i tyska Oberwiesenthal. På plats i Liberec har han memorerat in varenda liten detalj av banan:

– Jag var lycklig när jag kom hit och såg att den var som jag hade tänkt mig.

Ola Vigen Hattestad är stor favorit. Emil Jönsson har slagit norrmannen i vinter och har gjort allt för att kunna göra det en gång till.

– Jag vet ideallinjen hur jag ska åka i morgon.

gjorde till skillnad mot Jönsson ett dåligt VM-genrep och valde att åka hem till stugan på Lågberget i norra Värmland och ladda batterierna i stället för att åka med till Oberwiesenthal.

– För att dämpa ångesten och hitta harmoni. Jag mår ganska dåligt före tävlingar. Det kan bli hur som helst i morgon, säger den välmeriterade 33-åringen.

Björn Lind har också haft svårt att hitta sin forna form i vinter.

– Ska det bli medalj så måste jag ha en optimal dag och också tur, säger han.

Sprintkvartetten fullbordas av en huvudsakligen traditionell åkare – Marcus Hellner, som inledde VM med lördagens skiathlon.

– Det gick betydligt bättre i klassiskt då än jag trodde. Jag har åkt bra sprint i vinter också, så jag tror jag har en bra chans, säger Hellner. (TT)