Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Dahlström vill filma sig bättre

Förra säsongen blev hon OS-femma och tvåa i slopestylevärldscupen.
I år vill freeskiingåkaren Emma Dahlström fortsätta utvecklingen – men mest utanför tävlingsscenen.
– Sporten måste ha kvar lifestyle-känslan, säger hon.

Egentligen är det en lustig syn, när de allra bästa inom svensk snowboardåkning och freeskiing kör bänkpress, pull-ups och spänsthopp på Sveriges olympiska kommittés, SOK:s, anläggning på Bosön i Stockholm.

Vanligtvis handlar deras vardag om att testa gränser över hopp och räcken i extremparker runt om i världen, långt från slangar och löpband i ett laboratorium á la Charlotte Kalla.

– Men det är lite spännande att få en inblick i det här också. Så kan man jämföra med andra sporter och se hur långt efter – eller före – vi ligger, säger Emma Dahlström, efter att ha visat upp en imponerande magstyrka i den så kallade brutalbänken.

Förra vintern hände mycket för 22-åringen från Torsby, precis som för hela sporten freeskiing. Båda fick bekanta sig med saker som SOK-stöd och världscuptävlingar, och båda två kastades in i medvetandet hos "vanligt folk" i och med OS-debuten.

Nådde ny publik

För Emma Dahlström gick det bra, femte plats, trots ett otäckt fall på ett räcke i det första kvalåket.

För sporten innebar det en helt ny publik, som lade fokus på resultat och pallplatser snarare än kreativitet och mod.

OS gav ett uppsving i uppmärksamhet, men vad gör det med en sport som hittills präglats av frihet och lust?

– Det är klart det är lite skillnad. Ni journalister är ju här nu, till exempel. Men annars har det inte förändrats så mycket, vilket jag tycker är bra, säger Emma Dahlström.

– Det är inte för seriöst med jättestrikta landslag och så, utan man kan göra sin grej. Det är klart att många fler av oss har börjat gå på gymmet, men det är bara bra.

Mycket film

Själv följde hon upp OS-insatsen med att bli tvåa i den totala slopestylevärldscupen. Efter det har hon haft semester, tränat – och uppfyllt en dröm genom att medverka i Pure, den andra filmen i projektet Shades of Winter som skapades av den österrikiska skidåkaren Sandra Lahnsteiner och visar några av de främsta kvinnliga åkarna världen över.

– Det är min första professionella skidfilm, så det är stort. Förhoppningsvis så får jag fortsätta filma med dem.

En hel del filmning kommer det bli i år, hur det än blir. Tillsammans med Felix Lundin, en gammal klasskompis från freeride-gymnasiet i Malung, kommer Emma Dahlström att filma egna edits under projektnamnet Old classmates, parallellt med tävlingsscenen.

– Jag gör det just för min egen åkning och för att försöka utvecklas. När man filmar och har kul tillsammans så blir det lätt att man steppar upp det en nivå till. Det är det jag tycker är lättast, att kunna utvecklas i egen takt i en lugn miljö, säger Emma Dahlström.

– Jag känner mig stark och bra, är väldigt taggad inför säsongen. Jag är väldigt sugen på att försöka kasta lite nya trick, det ska bli jäkligt skoj.

VM-krock

Världscupsäsongen för slopestyleåkarna drar inte i gång förrän efter årsskiftet. Innan dess väntar den prestigefyllda inbjudningstävlingen Dew tour i Breckenridge, Colorado, i mitten av december.

Freestyle-VM avgörs 15–25 januari 2015, men det hoppas Emma Dahlström att få slippa. X-Games, som vanligtvis kallas för extremsporternas eget OS, avgörs samtidigt – 22–25 januari – och får hon en inbjudan dit är det inget snack om saken.

– Vi har sagt att X-Games går före. Det är ju det näst största vi har inom sporten som det ser ut nu.