Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma gör korsett med nitar i 3D

I samband med en workshop i 3D-printing med lokala konstnärer och studenter på Mittuniversitetet skapades under måndagen stordåd.

Eller vad sägs om Mums-Mums, en hjärna och en urläcker korsett.

– Studenterna här är duktiga på 3D-hantering. Nu vill vi visa konstnärer, som är duktiga att arbeta med andra material, hur de ska kunna utnyttja den nya tekniken, förklarar Lasse Rännar, lärare på Miun.

Med 3D-printern kan man lyfta in föremål som konstnärerna gjort med händerna, exempelvis en glasfigur eller en lerfigur och jobba vidare med i datorn och göra den än mer unik.

– Vi vill få konstnärerna att förstå att det finns ytterligare en dimension att ta till. Det kan komma fram nya häftiga konstverk. Man kan ta fram i stort sett vad som helst i vilket material som helst ur 3D-printern, säger Rännar.

Konstnären Aino Näslund valde att återskapa Mums-Mums.

– Jag ville testa en tredimensionell utskrift, låter ju helskumt. Men jag scannade Mums-Mums på datorskärmen och sen bara tryckte... och nu har jag den här. Den är gjord i plats, säger Näslund som inte har råd med egen 3D-utrustning.

– Men då får jag väl köpa den tjänsten, säger hon snabbt.

Intill sitter Emma Berglund. Hon ska göra en korsett med nitar med hjälp av 3D-scannern.

– Vi har skapat ett repeterande mönster som vi ska forma efter kroppen och som sen ska tryckas ut, säger Berglund som ser enorma möjligheter i framtiden med den nya tekniken.

– Redan i dag tas många kläder fram med just den här tekniken. Kan de, kan jag, resonerar hon och ser stora möjligheter i en framtida tillverkning.

Hon nämner kvickt skyddsutrustning inom industrin, ishockeyskydd och kläder i high fashion-stil.

Via 3D-printern kan man redan nu ta fram föremål tillverkade i exempelvis plast, metall och tyg. Det gäller bara att man "häller i" rätt ingredienser.

– Varför inte skapa en korsett i choklad, allt som kan smältas ned kan vi använda, säger hon och bestämmer var nitarna ska sitta på hennes nya korsett.