Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma gör korsett med nitar i 3D

I samband med en workshop i 3D-printing med lokala konstnärer och studenter på Mittuniversitetet skapades under måndagen stordåd.

Annons

Eller vad sägs om Mums-Mums, en hjärna och en urläcker korsett.

– Studenterna här är duktiga på 3D-hantering. Nu vill vi visa konstnärer, som är duktiga att arbeta med andra material, hur de ska kunna utnyttja den nya tekniken, förklarar Lasse Rännar, lärare på Miun.

Med 3D-printern kan man lyfta in föremål som konstnärerna gjort med händerna, exempelvis en glasfigur eller en lerfigur och jobba vidare med i datorn och göra den än mer unik.

– Vi vill få konstnärerna att förstå att det finns ytterligare en dimension att ta till. Det kan komma fram nya häftiga konstverk. Man kan ta fram i stort sett vad som helst i vilket material som helst ur 3D-printern, säger Rännar.

Konstnären Aino Näslund valde att återskapa Mums-Mums.

– Jag ville testa en tredimensionell utskrift, låter ju helskumt. Men jag scannade Mums-Mums på datorskärmen och sen bara tryckte... och nu har jag den här. Den är gjord i plats, säger Näslund som inte har råd med egen 3D-utrustning.

– Men då får jag väl köpa den tjänsten, säger hon snabbt.

Intill sitter Emma Berglund. Hon ska göra en korsett med nitar med hjälp av 3D-scannern.

– Vi har skapat ett repeterande mönster som vi ska forma efter kroppen och som sen ska tryckas ut, säger Berglund som ser enorma möjligheter i framtiden med den nya tekniken.

– Redan i dag tas många kläder fram med just den här tekniken. Kan de, kan jag, resonerar hon och ser stora möjligheter i en framtida tillverkning.

Hon nämner kvickt skyddsutrustning inom industrin, ishockeyskydd och kläder i high fashion-stil.

Via 3D-printern kan man redan nu ta fram föremål tillverkade i exempelvis plast, metall och tyg. Det gäller bara att man "häller i" rätt ingredienser.

– Varför inte skapa en korsett i choklad, allt som kan smältas ned kan vi använda, säger hon och bestämmer var nitarna ska sitta på hennes nya korsett.