Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Jaenson: PRO:s fiffel visar att bidrag måste kontrolleras hårdare

Inom vissa organisationer har det varit satt i system att fiffla med bidragspengar.

Den senaste i raden är Pensionärernas riksorganisation, PRO, som Aftonbladet granskade hösten 2017.

PRO har länge haft en ansträngd ekonomi och har fått miljontals kronor i bidrag från Socialstyrelsen. Under 2017 uppgav PRO att de hade cirka 400000 medlemmar, men det verkliga medlemsantalet låg på närmre 360000. Sedan 2011 har PRO fuskat sig till bidrag på upp till 700 000 kronor.

PRO:s förbundsordförande Johanna Hållén menar att det är ett ”misstag. PRO har stället för att räkna antalet medlemmar, räknat antalet medlemskap.

Att blåsa upp medlemsantalet för att lura myndigheter är dessvärre inget nytt. Det har varit utbrett inom våra politiska ungdomsförbund. Under 2005, när civilminister Ardalan Shekarabi (S) var förbundsordförande för SSU avslöjades att flera SSU-distrikt hade kryddat medlemsantalet. Något som Shekarabi förnekat att han visste. Han var dock tvungen att lämna sin post.

Även distrikt hos MUF, KDU, Ung Vänster och CUF har gjort sig kända för att fuska med medlemmarna för att på så vis få tillökning i bidragskassan och fler mandat i kongressen.

Att basera mängden bidrag på antalet medlemmar bäddar för att organisationer ska "glömma" att plocka bort människor som gått ur registren eller ”missta” antalet medlemmar för medlemskap.

Att det dessutom verkar finnas en flathet, eller rent av en naivitet, hos de myndigheter som delar ut bidragen är ett än större problem. Generösa bidrag förutsätter nämligen att det finns en hård kontroll över utbetalningarna.