Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Rodling om livet och att våga leva

Förra veckan såg jag en riktigt bra dokumentär på SVT. ”Seniorer på elitnivå” heter den och handlar om 80-plussare som tränar och förbereder sig inför veteran-VM i fri­idrott i Lahti, Finland.

Annons

Kvinnor och män som, bara för att de blivit äldre, vägrar att vara rädda för att skada sig och sluta med det de älskar, i det här fallet friidrott.

Den svenska deltagaren Herbert Liedtke, 93, är en av veteranerna som porträtteras i dokumentären. Han började med löpning som 70-åring för att hålla blodcirkulationen i gång.

Men löpningen fick en annan betydelse när hans fru gick bort efter ett 52 år långt äktenskap. Löpningen blev ett sätt att för en stund glömma den stora, tunga stenen i hans inre, förklarade han.

I Jan Tenhavens dokumentär, får vi även följa 100-årige diskuskastaren Alfred Proksch från Österrike, som är den äldsta deltagaren i VM-tävlingarna och Gabre Gabric från Italien, som vägrar berätta sin ålder, eftersom hon vet att folk börjar döma och oroa sig direkt.

”Seniorer på elitnivå” är en dokumentärfilm som inte bara handlar om friidrott, den handlar om livet och att våga leva, om glädje, tävlingsinstinkt, dåliga förlorare och inte minst kamratskap.

Inom samma genre kan jag inte låta bli att nämna Sara Strandlunds bildreportage om det amerikanska konstsimslaget MAC Synchro Masters, som hon följde både i USA och sedan i Sverige när de tävlade i Masters-VM förra året. Hennes bilder belönades med flera priser i Årets bild 2011, Årets Rookie och första pris i kategorin Årets Sportbild Feature.

Juryns motivering löd: ”Ett uttryck för vad sport egentligen handlar om. Glädje, gemenskap och fysiska utmaningar, oavsett ålder”.