Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma visar sin examensservis på Drejeriet

Skogar, svampar, renar och annat vi kan finner i fjällnära områden har satt tydliga spår i de former som Emma Grelsson från Trusta på Rödön använder i den keramik hon visar på Drejeriet från och med i dag.

Trädmönster utmärker också den servis hon gjorde som examensarbete vid sin keramiska utbildning och som också ingår i utställningen:

– Jag blev på allvar intresserad av keramik på gymnasiet och i våras gick jag ut den tvååriga utbildningen på det tidigare Rörstrandsområdet i Lidköping.

– Särskilt kul är att få testa olika tekniker och till avslutningen valde jag att jobba fram gjutformar till servisen som är i stengods.

Ett fat, en tallrik och en mugg i enhetlig stil kompletterar varandra, Emma har också experimenterat med ett kakfat i två våningar och ska sätta öron på kommande muggar.

Hon visar också mer robusta bruksföremål samt en del skulpturer med svampform, både som små skålar och en halvmeterhög storebror svamp, som hon inte behövt armera:

– Jag har blandat i schamottlera, vilket gör att den håller. Ursprungligen lånade jag formen från små lavar, men den påminner om en svamp också.

Vita och svarta renar står och trampar varsina ytor intill en grupp smycken som fastnat i ett vitt risknippe.

Sedan i höstas har Emma hyrt in sig i en ateljé hos en kollega i stan, eftersom hon inte har egen lokal:

– Nu ska jag ta kontakt med olika återförsäljare och se om de är intresserade av min keramik, man vet inte på förhand vad som är gångbart på marknaden.

Utställningen pågår till och med 23 februari.