Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En äkta dalmas blir favorit till VM

Falun är att gratulera. Inför sitt eget skid-VM i februari finns en äkta dalmas från Sågmyra som kommer att bli publikfavorit. Calle Halfvarsson är redan i november stark som en björn. Han blir ännu bättre inför mästerskapet. Minns mina ord: Calle och Kalla är Sveriges stora medaljhopp.

Visst vill säkert även Johan Olsson lägga sig i. Hans premiärtävling här i Bruksvallarna i fredags gick inte av för hackor. Men Calle Halfvarsson förlorade det loppet, (0,4 sekunder) på egen klantighet när han stannade av på upploppet.

Dagen efter fick han sen visserligen regelrätt stryk av skidskytten Fredrik Lindström, (0,7 sekunder), men på söndagen var det Calle för hela slanten. I sprinten kunde han lägga sig sist i finalen för att i princip bolla med motståndarna sista biten. Calle Halfvarsson är het och kan bli ännu hetare.

Naturligtvis är Charlotte Kalla en minst lika stor medaljpretendent inför Falun. Hennes trippeltriumf var ett styrkebesked som säkert gav eko ända hem till Marit Björgen och Terese Johaug. Norskorna dominerar skidvärlden och har så gjort i många år. Kalla kommer allt närmre. Vi får snart se om hon nått ifatt.

Vid skidförbundets säsongsupptaktsträff i Stockholm i slutet av oktober sa annars Charlotte Kalla något som etsade sig fast i mitt inre. "Ni ska veta att det är svårt att bara hålla sig kvar på nuvarande nivå", apropå om hon trodde sig ha gått fram ännu mer inför 2015.

Hon ville i det läget inte lägga mer press på sig själv. Efter i helgen är det ofrånkomligt: Kallas novemberform är formidabel. Norskorna får se upp i Finland, även fast det handlar om klassiskt. Fast troligen ännu mer helgen efter i Lillehammer när Charlotte ges chansen dansa runt i OS-terrängen i fria stilen.

Ur jämtländsk horisont öppnade annars både Johan Olsson storfint i fredags med seger. Emma Wikén gjorde också ett klart godkänt lopp, medan lördagens materialproblem innebar att hon då aldrig tilläts göra sig själv rättvisa.

Ida Ingemarsdotter fick i gång sin kropp lagom till finalen av söndagssprinten och blev tvåa. Även hon är därmed på rätt väg.

För skidskyttets världscup i Östersund var annars Fredrik Lindströms triumf i lördagens fristilslopp allra bästa PR. Det är få svenska stjärnor numer, men Lindström gav oss besked om att farten i spåret duger väldigt långt.

Söndagsrapporterna från Idres skjutvall berättar också om en ny triumf, nu i hans specialgebit och mot bra motstånd. Allt sammantaget lovar gott inför Östersund.