Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En andra snöhög säkrar snögarantin

Östersunds kommun vill bygga en ny snöhög på skidstadion för att säkra snötillgången, men det är inte okomplicerat.
Bygget skulle göra intrång på naturreservat.
– Vi väntar på ett beslut från länsstyrelsen just nu, säger Roger Hedlund, arbetsledare på skidstadion.

Annons

Förra vintern var inte gynnsam för att göra snö. Snökanonerna kunde bara användas i 17 dygn, och den snöhög som nu ligger väster om stadion har krympt till 25 000 kubikmeter. Säsongsinledningen med världscuppremiär i skidskytte den 30 november är nära ett beroende av kyla så att snökanonerna kan användas, alternativt natursnö.

– 25 000 är precis på gränsen. Det är med marginal vi klarar det. Men vi har förberett systemet och kommer att köra ut snökanonerna om drygt tio dagar. Får vi kallt i mitten av oktober kanske vi redan har en slinga klar den 1 november.

Motionärerna får rikta in sig att åka på en 800-metersslinga om kylan uteblir, precis som förra året.

Mildare vintrar har blivit ett problem för kommunens snöproduktion. Och Storsjön gör det extra svårt att producera snö tidigt på säsongen.

– Innan Storsjön har lagt sig så är luftfuktigheten hög. Det är knappt så att våra datorer fungerar då. Vi har naturen emot oss, säger Roger Hedlund.

En åtgärd är nu på gång för att trygga snötillgången. Kommunen vill bygga en ny snöhög för förvaring, och det ser ut att bli verklighet redan i vinter.

– Först tittade vi på en helt ny plats för en snöhög med vattenuttag på bägge sidor, men då insåg vi att åverkan på naturreservatet skulle bli för stort, berättar Roger Hedlund.

Stora delar av ÖSK-området är ett naturreservat, och det krävs därför ett godkännande av länsstyrelsen för att få avverka skog.

– Nu har vi bestämt oss för att högen ska ligga på samma plats som den nuvarande, då behöver vi inte göra samma åverkan på reservatet. Men vi väntar på ett beslut från länsstyrelsen som ska komma nästa vecka.

Vad gör ni om länsstyrelsen säger ja?

– Vi har en färdig tidsplan och börjar avverkningen så fort vi får alla papper. Därefter kör vi bort stubbmaterial och så ska det dräneras och hårdgöras. Om allt går som det ska kan vi börja spruta snö där i mitten av december.

Vad skulle det betyda för framtida arrangemang med en extra snöhög?

– Jag kan sova bättre om nätterna, om jag säger så. Vi kan göra mer snö och det blir en annan trygghet. Landslag som vill komma hit kan tidigt ringa och beställa resa och boende. Vi kan garantera världscupen och en slinga på 1,6, 1,8 kilometer för motionärer den 1 november.