Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En arena full av liv

Han visste vad han gjorde, arkitekten Bengt Aili, då han ritade Östersund Arena. Nu, bara några veckor efter att arenan högtidligen invigdes, sjuder hans skapelse av liv.

– Han ville göra en transparent anläggning, en anläggning där två sporter som står långt ifrån varandra skulle mötas, förklarar My Lindskog-Andersson, förälder som är aktiv inom Östersunds gymnasterna.

Och man får väl säga att han lyckades väldigt bra i sitt uppsåt.

– Nu är det till och med så att många killar som spelar hockey vill komma in hit och testa gymnastik, samtidigt som flera flickor vill pröva på hockey ute i ishallen, säger Erika Nordenström, också hon förälder till tre barn som alla tränar gymnastik.

Hon är själv före detta gymnast, och har både tränat och tävlat i flera år. Något som kan bli nog så värdefullt för klubben inom en snar framtid.

I och med den nya gymnastiksalen i arenan har intresset för sporten ökat rejält.

– Under julen hade vi träning öppen för allmänheten. Då kom 350 barn som aldrig tränat tidigare, säger Erika Nordenström.

Intill henne står tränaren Martin Persson. Han utgör en bristvara i Östersund.

– Vi har mängder med barn i kö, men just nu saknar vi tränare för att kunna ta emot alla, säger han och skickar ut en uppmaning till alla som kan tänka sig att rycka in.

– Många tror inte att man kan träna andra om man själv inte varit aktiv tidigare. Glöm det, vi lär ut det som krävs, lovar han samtidigt som han hjälper en liten pigg grabb upp i ringarna som hänger ner från taket.

Men det stora intresset för gymnastikhallen räcker långt utanför Östersund och länets gränser.

– Landslaget vill komma hit, Trondheimsgymnasterna vill hit, Sundsvall och Leksand likaså. Intresset var faktiskt stort redan innan arenan var färdig, säger han och svarar snabbt på frågan vad arenan betytt för sporten:

– Allt. Vi har gått från stenåldern till framtiden i och med nya hallen, säger Martin Persson.

Men bara några väggar bort i arenan är det ishockeyn som regerar. Här möter "materialaren" Håkan Lysén. Hans båda söner tränar flera kvällar i veckan vilket för pappa Håkan betyder många timmar i arenan. Men han går inte sysslolös.

– Här är mitt revir, säger han stolt då han öppnar dörren in till ÖIK team -00 och deras förråd.

Där råder ordning och reda in i minsta detalj. Hockeyskydden ligger i prydliga travar, skridskorna hänger på sina respektive platser och varje spelares klubbor är upphänga under respektive namnskylt.

– Mest nöjd är jag med upphängningen av klubborna. Tycker det ska se bra ut här inne och här inne känner jag mig nöjd, säger Håkan Lysén som tillbringar oräkneliga timmar på arenan med att fixa spelarnas utrustning.

– I går var jag här sex timmar, så det plussas på, säger han och konstaterar samtidigt att det har strömmat till en hel del nya åskådare till matcherna tack vare den nya arenan.

– Nu känns här lyxigt. Det drar folk man inte sett här tidigare, säger han.

Caféet och restaurangen innanför entrén har redan nu blivit en naturlig samlingspunkt. Här serveras lunch till 14.00 och fika ända fram på kvällstimmarna. Här kan föräldrar vaka över sina barn då de antingen är i gymnastiksalen eller nere på isen.

– Motivationen hos vår dotter har ökat markant sen arenan blev klar. Nu ser hon fram mot varje nytt pass, säger Kamilla Persson från Lit som tillsammans med barnen Måns och Milya ser på tredje barnet Maja som tränar artistisk gymnastik nere i stora hallen.

Själv funderar mamma Kamilla på att återuppta sin gymnastikkarriär. Hon har tränat och tävlat tidigare. Hennes kunnande och rutin behövs mer än någonsin.

Idrottsintresset ökar kraftig i Östersund - mycket tack vare arenan.