Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En återställare med besked

Landsbygdsprogrammet förstärks med 400 miljoner kronor om året under en sjuårsperiod. Summa 2,8 miljarder kronor till den svenska landsbygden för att dels öka tempot i bredbandsutbyggnaden, dels förstärka den kommersiella servicen i form av lanthandel och bensinmackar.

Bredbandet får mest, och det är rätt. Att ge stöd till verksamheter som lever på marknadens villkor är alltid komplicerat och även om 100 miljoner kronor om året imponerar tvingar inte summan fram en massa projekt bara för att få pengarna att gå åt.

Bredbandets betydelse både för landsbygdens företagande och för alla glesbygdsbors möjligheter att få ett fönster mot världen går däremot knappt att överskatta.

Finansminister Anders Borg är antagligen rätt nöjd med sin kapitulation inför Annie Lööf. Fjolårets fulspel mot landsbygdsprogrammet låg alltför väl linje med hans senare deklarerade åsikt att ”svenskt lantbruk inte överlever som industri.”
Botten nåddes med den av Finansdepartementet initierade utredningen ESO-rapporten ”Bonde söker bidrag.”

Nu kan Anders Borg internt peka på att han styrt om en betydande del av landsbygdsprogrammet från lantbruket till mer ”allmänna” samhällsintressen. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, sväljer förtreten över att lantbruket blivit av med pengar och gläds särskilt åt satsningen på bredband.

Ja, till och med Socialdemokraterna är nöjda. ”Närmast en kopia av det förslag vi lade i höstas” sa Margareta Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S.

Men störst anledning vara nöjd är Annie Lööf. Hon har nu visat att Centern verkligen gör skillnad när det gäller att få fram resurser till landsbygden. De 2,8 miljarderna var en återställare med besked som visar att resultatpolitik är och förblir det centrala för Centern.