Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En auktion i Joakim von Ankas smak

En av de mest udda privata samlingarna gick under klubban i Oviken på söndagen. Flera ton mynt klubbades bort för tusentals kronor.

Var fanns Joakim von Anka? Han skulle fått spader och gjort flera djupdykningar i alla "pengabingar" som fanns på plats i Oviken denna söndag.

Ett odelat samlarhem i flera generationer klubbades bort. Här fanns tonvis med mynt av alla de slag; silvermynt, kopparmynt, guldmynt, utländska mynt och några svenska. Allt lockade såväl vanliga nyfikna, som mer slipade samlare.

– Vi har haft ett stort tryck från hela Sverige. Jag tror att Sveriges samtliga myntföreningar har visat intresse för den här myntauktionen, säger Stina Åhlin som under söndagen hade fullt upp med att bära fram varorna till utrop.

Cirka två ton mynt förvarades i allt från badbaljor till hinkar och kartonger.

– Vi har några plasthinkar som rymmer 18 kilo silvermynt. Då kommer vi nog att få dagens högsta bud. Skulle inte förvåna mig om slutpriset landar på drygt 20 000 kronor, säger Stina Åhlin.

Men på plats fanns även de som var intresserade av annat än mynt. Åke Nordenberg från Ås till exempel vars största intresse är fiske i alla dess bemärkelser.

– Jag har just ropat in några fiskekataloger, en från Abu bland annat. Fiske har varit mitt stora intresse sen barnsben säger Åke och tummar på sina nygamla kataloger.

Han var grymt imponerad av söndagens samlingar.

– En mycket spännande auktion. Alla vill nog veta vem som finns bakom detta samlarhem, men det är ju tyvärr hemligt. Verkar också som att det är många erfarna samlare på plats. Jag tycker att de höga buden, på framför allt mynten, skvallrar om det, säger Åke.

Lysande affärer gjorde även Mona Ellsert och Ingrid Jonassom som svarade för fiket.

– Här säljer vi för högtryck. Våra räkmackor går väldans bra, förklarade Mona medan hon langade fram en tung räkmacka till en sugen besökare.

Längre ner i fikahörnet satt ett gäng ivrigt diskuterande det kap som mannen i samlingen just ropat in. Framför dem på bordet låg ett grönt etui. Inne i etuiet ligger 100 små silverbrickor. Varje liten bricka har prytts med en ingraverad bil.

– Jag betalade 1000 kronor jämt. Men det är riktigt silver, säger Klas-Göran Liljegren och förklarar att han är en obotlig fantast av allt vad bilar heter.

Många fick sina lystmäten tillgodosedda denna söndag. Utbudet tillfredsställde de flesta samlare.

Och många av dem kan nog känna sig som von Anka i pengabingen.