Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av tio i Jämtland tar inte ambulans vid hjärtinfarkt

10 procent av jämtarna tar inte ambulansen till sjukhuset vid större hjärtinfarkter. Det visar nya uppgifter från Hjärt -Lungfonden.

Alla med misstänkt hjärtinfarkt bör ta ambulans till sjukhuset, så att behandling kan påbörjas redan i ambulansen. Under november och december informerar Hjärt-Lungfonden om hjärtinfarkt och samlar in pengar till forskning kring sjukdomen.

Ring omedelbart 112 om någon drabbats av hjärtinfarkt. Vid större hjärtinfarkter är det extra viktigt att snabbt få vård. Att ta sig till sjukhuset på egen hand är inget alternativ, då kan det vara för sent, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Nio av tio hjärtinfarktspatienter i Jämtland, 90 procent, med större hjärtinfarkter kom med ambulans till sjukhuset 2010. Det visar nya uppgifter från de svenska hjärt-kärlregistren, Swedeheart, som Hjärt-Lungfonden. Det innebär att 10 procent fick skjuts av en närstående, åkte taxi eller tog sig till sjukhuset på annat sätt. I hela riket var det 81 procent som kom med ambulans till sjukhuset. I Sörmland kom bara drygt 71 procent med ambulans och i Västernorrland 73 procent.