Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bok som det SKA lukta lite skämt om

Alltihop började på en glöggfest i fjol.

Alltmer fnissiga bytte Lars Gustafsson och Anders Ringfelter dåliga vitsar med varandra.

Annons

Nu har resultatet blivit boken "Pappahumor".

För den oinvigde kan pappahumor beskrivas som halvdåliga ordvitsar som pappor älskar att dra, gärna inför andra pappor, men särskilt om barnen är med.

– Det ska inte vara fräckisar och barnen ska helst himla med ögonen eller gömma ansiktet i händerna när man drar de här skämten, säger Lars och Anders.

Detta är särskilt effektfullt när barnen är i tonåren och tycker att pappa är lite töntig, då kontrar han genom att skoja med sin töntighet.

– För egentligen gillar barnen hans usla skämt, försäkrar Lars.

Exempel:

"Det är lite otäckt att köra cabriolet"

Eller:

"Hur många bor det i Stockholm? En dryg miljon".

Först började de lägga ut sina vitsar på en facebook-sida, där glada läsare bidrog med egna skojigheter.

När tanken på en bok dök upp nappade snabbt östersundsbaserade förläggaren Helen Ljungmark med sitt förlag Basil. Och nu är den klar, händelsevis några veckor innan Fars Dag, vilket herrarna påpekar med oskyldig min.

Som kapellmästare för Lars Vegas Trio är Lars van att dra liknande lustigheter och Anders som jobbar med marknadsföring och design åtog sig att piffa upp boken med lämpliga illustrationer.

– Sedan är det bara fantasin som sätter gränser, vi kanske ska börja med merchandise, utställningar och stora event, säger de och försöker se allvarliga ut.

En extra finess är att det till varje rolighet finns en liten ruta med frågan "Förstod du?", som kan fyllas i. Efter sammanräkning kan läsaren kolla listan "hur mycket pappa är du?" på ett särskilt pappa-index. Då kan denna vara utslagsgivande:

"Oxfilén var alltför dyr, så jag fick svindel".

Anders funderade först på om han verkligen skulle bli som sin egen pappa, som älskar att dra dåliga skämt. Nu är han fast.

Lars påpekar att det finns väldigt lite forskning om fenomenet:

– Vi är osäkra på om det är genetiskt betingat eller om snarare arv och miljö utlöser pappors dåliga skämt.

Uppskattar även kvinnor pappahumor?

– Vi har inte sett att genus spelar in, min hustru tjuvskrattar åt skämten även om hon också himlar med ögonen, avslöjar Lars.