Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bubbla på väg att spricka?

Svenska hushåll har nu högst skuldsättning i Europa. En utveckling som måste tas på största allvar. Det finns inga genvägar. Hushållens sparande och amorteringsvilja måste nu snabbt öka.

SCB-statistik visar att svenskarna på senare år ökat sin skuldsättning rejält. Sverige ligger nu i Europatoppen vad gäller hushållens belåningsgrad.

Enligt en granskning som SVT gjort har svenskarna sedan 2001, med undantag för finanskrisen 2008, ökat bostadslånen med över 10 procent årligen.

Siffror som knappast förvånar. Människors disponibla inkomster matchar inte på långa vägar de senaste årens snabbt stigande bostadspriser.

För de senaste årens prisutveckling, framför allt i storstadsområdena, har för länge sedan tappat alla proportioner.

De svenska hushållen har nu lån på cirka 160 procent av sina årsinkomster. Det innebär att det tar minst 125 år för exempelvis en bostadsrättsinnehavare att betala av sina lån, enligt beräkningar av SVT.

Men tyvärr är det en sanning med modifikation, för nästan hälften av landets kunder med bolån, amorterar inte alls.

Statens Bostadskreditnämnd pekar också ut amorteringsfriheten som en viktig förklaring till den snabba prisuppgången och lånesituationen.

Parallellt har de fyra storbankerna tjänat ofattbara 1 000 miljarder kronor på utlåningsräntorna de senaste tio åren.

Den snabba tillväxten för bolån är en viktig förklaring till dessa storvinster. Så storbankernas roll i utvecklingen är högst påtaglig.

Ingen akut lånekris är i sikte ännu, men frågan är hur långt borta den är? Om dagens system ska fungera krävs en stor årlig värdeökning på bostäderna.

Men det kommer med all säkerhet en dipp. Då riskerar vi stå där med en ekonomisk härdsmälta på halsen. För i kombination med en hög belåningsgrad saknar i dagsläget många hushåll någon form av ekonomisk buffert. Något som knappast kan kallas ett framtidsrecept för ett hållbart och tryggt samhälle.

Att det behövs insatser är nog många överens om. Frågan är då vilka? En snabb åtgärd skulle vara att begränsa bankernas möjligheter att ge ut amorteringsfria lån. Det skulle sannolikt dämpa dagens utveckling på bostadsmarknaden.

Men att enbart minska belåningen räcker inte. För Sverige saknar i dagsläget en sparandekultur värd namnet. Den försvann under åratal av socialdemokratiskt styre, då vi på bekostnad av egen ekonomisk grundtrygghet skulle lämna över våra inkomster till statlig förvaltning.

Lägg därtill ett skattesystem som främjar lån med skattereduktion på ränteutgifter, men missgynnar sparande med skatt.

Glädjande är att C-ledaren Annie Lööf nu driver på i regeringen för en sparandelinje. Bland annat vill hon införa ett grundavdrag för sparande.

För som Centern nu förordar behövs ett värderingsskifte när det gäller sparande på samma sätt som vi har haft när det gäller arbete.