Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bygd med gamla traditioner.

Bodsjöområdet har sina egna traditioner. Här klär barnen ut sig som fettisdagsgubbar och tigger till sig bullar och godsaker. Samtidigt är det ett exempel på en bygd som går sina egna vägar för att överleva och behålla livskvalitén.

Området kämpar för sin överlevnad långt från stora städer, ett stort utbud av samhällsservice och stora arbetsplatser.

– Det är en livsstil att bo här. Det är en kamp. Vi får ingenting gratis, säger Barbro Norberg, som bor i Kälen i Bodsjöbygden.

Bodsjö är en församling som ligger i de västra delarna av Bräcke kommun och där flera olika byar finns.

förklarade att besökarna hamnat i Bodsjö finns en vacker natur. När ÖP besökte området svängde plötsligt massvis med bilar in till parkeringen vid Folkets hus i Hunge. Det är sopplunch och inomhus-boule som PRO arrangerar varje tisdag.

Marianne Ölund är en av kvinnorna som tillagar lunchen och hon berättar att de brukar servera ett 50-tal portioner varje gång.

– Det är väldigt socialt att gå hit och äta. Folk slänger inte i sig soppan och går, utan många sitter kvar och pratar efteråt, säger hon.

Eva Larsson och Joyce Larsson arbetar den här tisdagen i köket.

– Det är många ensamma som tycker att det är perfekt att gå hit för att få sig en lunch och prata lite, säger Eva Larsson.

Men det är inte bara Bodsjöbor som äter sopplunch där. Lars Nilsson från Mjösjö, drygt fem mil bort, arbetar med ett vägbygge i Bodsjö.

– Jag såg ett anslag i affären. Det är trevligt att komma hit och träffa folk i stället för att sitta och äta lunch i baracken, säger han.

Även en kändis dök upp. Socialdemokraternas gamle partisekreterare Bo Toresson var på plats för att äta. Han har nyligen flyttat hem till Hunge efter att ha bott i Stockholmsområdet under många år.

– Här betraktas jag som vanlig Hungebo. Oavsett vilket uppdrag jag har haft är jag bara Bo här. Vi har kvar en lägenhet i Tyresö eftersom vi har kvar barn, barnbarn och gamla kompisar där. Men jag är mer här – vad ska jag göra i en lägenhet i Tyresö? Där kan jag inte jaga, hugga träd i skogen eller åka skidor, säger Bo Toresson.

är det fettisdag. Barn från förskolekooperativet är utklädda som otäcka gubbar. De går runt i byn, tigger till sig bullar och är tysta. Björn Persson som arbetar på förskolekooperativet i byn har själv varit fettisdagsgubbe som liten.

– Det är en väldigt gammal tradition i Bodsjö, berättar han.

Ingen vet riktigt hur länge den funnits. Maj-Britt Andersson, som spelar boule, var barn på 1940-talet i Bodsjö. Även hon var fettisdagsgubbe då.

– Både vuxna och barn var med. Vi fick både godis, frukt och pengar. Men mest fick vi bullar, berättar hon.

Barnen från förskolekooperativet fick varsin semla på Folkets hus. Kooperativet bildades 1985 och var ett av de första i Sverige. Men förskolans framtid är osäker. Bräcke kommun har gjort om bidragssystemet vilket har lett till dålig ekonomi för kooperativet.

– Vi kämpar för att ha kvar verksamheten, säger Maria Karlsson, som är ekonomiansvarig på kooperativet

i Bodsjö. Barbro Norberg är med i en förening som arbetar för att få turister till bygden. De har sökt EU-pengar för att se om det går att gräva fram ett gravfält från medeltiden i området. De ska även titta på möjligheten att göra vilt- och skotersafari samt göra en inventering i byarna om det finns stugor att hyra ut.

– Det ska vara ett unikt boende och inte en storskalig turism, säger Barbro Norgren.

Bodsjöbygden har en ekonomisk förening som bland annat driver affären och macken i Sidsjö. Sedan de tog över har omsättningen ökat från 4,5 miljoner kronor till 8 miljoner. Inger Engelmark kommer just ut från affären.

– Jag handlar aldrig någon annanstans än här. Jag tycker att det är bra att vi får ha affären kvar, säger hon.

Lars Levin är driftledare i den ekonomiska föreningen.

– Folk har insett att om de ska ha kvar affären måste de handla.

för spelet om Bodda som spelas varje sommar i Bodsjö. Bodda var en hustru till en missionär i Norge på 1 000-talet som skickades till Bodsjö med sju barn och byggde upp ett bönehus när maken skulle missionera.

– Det var en stark kvinna som fick kämpa. Bönehuset revs ner och hon fick bygga upp den flera gånger. Bönehuset är Sveriges äldst bevarade trähus, säger Lars Levin.