Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag med brottsoffren i fokus

Jämtlands län har fått en ny hemsida där den som utsatts för brott står i fokus. Här finns lokal information.

I tisdags hölls en dags seminarium på temat ”Samverkan – en framgångsfaktor i brottsofferarbetet” på Campus i Östersund.

Landshövding Britt Bohlin invigde och föreläsare var Magnus Lindgren, kriminolog och polis, samt Susanne Strand, lektor i kriminologi vid Mittuniversitetet.

Susanne Strand talade om stalkning. Om vem som förföljer och varför det sker, och om manligt och kvinnligt stalkningbeteende. Hon talade om forskning på området och visade statistik som visar att cirka 9 procent av befolkningen någon gång utsätts för stalkning.

Lindgren talade bland annat om hur svårt det kan vara för vissa grupper, till exempel utslagna, kriminella och bostadslösa, att få status som målsäganden eftersom de inte är idealiska brottsoffer.

– De som främst drabbas av brott är de icke ideala offren för brott, de som ingen för talan för. Alla har rätt att få samma bemötande och omhändertagande. Men i praktiken är det så att uppfyller du inte kraven blir du ofta utan hjälp och stöd, och du får sämre bemötande och omhändertagande, förklarade han.

Lindgren talade också om vikten av samverkan för att hjälpa personer som drabbats av brott. Han visade statistik som talar för att 5 procent av brottsoffren drabbas av hälften av alla brott.

– Vi måste sätta fokus på de som drabbas av brott. Vi måste ta ett helhetsgrepp och hitta nya samverksansformer.

Magnus Lindgren, som bland annat är engagerad i stiftelsen Tryggare Sverige, lanserade den nya hemsidan www.tryggarejamtland.se där den som drabbats av brott kan finna information om var man kan vända sig för att få hjälp, stöd och skydd i länets alla kommuner.

Också länspolismästare Ste ph en Jerand höll ett anförande och berättade bland annat om polisens brottsförebyggande arbete. Han vill också se samverkan, på flera plan, för att ge brottsdrabbade hjälp, stöd och bättre bemötande.

– Men jag hade önskat att fler skulle ha varit här i dag. Jag ser till exempel inte ett enda kommunalråd.