Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En doft av kakor spred sig över Bölestrand

Ronja Hamberg skulle bara ta två kakor. Nu balanserar hon en stor hög med kakor på sitt fat.

– Alla såg så goda ut, säger hon.

Regnet strilade ett tag ner medan kön ringlade sig lång till kakborden på kruskalaset i Bölestrand. En av arrangörerna och kakbakerskorna, Ulla-Lena Göransson, berättar att det är närmare 80 sorters kakor. Och det är ungefär 10 000 kakor som har bakats.

– Mjuka kakor brukar vara populärast. Chokladbollarna brukar alltid försvinna direkt, säger hon.

Regnet försvann snabbt och Ronja Hamberg har just fyllt sitt fat. Hon tror att den godaste kakan är en grön kaka längst ner i botten på fatet. Hon tar en tugg och konstaterar:

– Ja, den var god. Det är en syltkaka.

Börje Jacobsson har varit med förr på krusklalaset. Han har en speciell taktik för att få plats med så många kakor som möjligt.

– Det gäller att bygga en bra grund med kakor på fatet och sedan bygga uppåt, säger han.

Staffan Lindberg har åkt från Järpen ända till Bölestrand, som ligger utanför Hammarstrand. Han har också lyckats göra en hel stapel av kakor.

– Är det kruskalas så är det, säger han och äter en mjuk chokladkaka.

En annan av dem som besöker krusklaset är skidstjärnan Ida Ingemarsdotter.

– De kakorna jag ätit har varit goda. Syltgrottorna är nog favoriterna, säger hon.

Hon har tagit lite paus från träningen.

– Det är kul att göra något annat och träffa lite folk. Det är kul att vara lite civil, säger Ida Ingemarsdotter.

Det är kulturpersonligheten och företagaren Per Bergvall som ligger bakom arrangemanget. Det är 13:e gången som det är kruskalas i Bölestrand. Han räknar med att runt 500 personer löst in sig till årets kalas.

– Det är folk från stora dela av landet som kommer hit, säger han.