Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En eldsjäl som brinner för teatern

Riksteatern har 42 000 medlemmar. Få av dem är lika engagerade som 27-åriga Malin Eidin från Strömsund. Hon sitter inte bara som ordförande för Riksteatern i Strömsund, hon sitter även med i styrelsen för Riksteatern Jämtland/Härjedalen och i föreningens nationella styrelse.

Annons

  – Teaterintresset har jag alltid haft, det började i lågstadiet när jag fick en roll i en föreställning, berättar Malin Eidin.

i Hammerdal. Malin Eidin pendlar från Strömsund till lärarjobbet i Hammerdal. Hon blev nämligen lärare, inte skådespelerska, som det var tänkt från början. När hon gick gymnasiet i Strömsund med inriktning på teater började hon ändra sina framtidsplaner.

– Jag blev mer realistisk. Jag började inse att det nog inte skulle bli så lätt att försörja sig som skådespelare så jag började tänka på att bli lärare i stället.

Nu är det länge sedan hon spelade teater. I stället jobbar hon för att både Strömsundsbor och jämtar ska få ett så brett utbud av teater som möjligt.

– Även fast man bor i landsbygd ska man kunna ställa krav. Kulturen tar inte så mycket utrymme egentligen, säger Malin Eidin och fortsätter:

i lågkonjunktur, kulturen är lättast att plocka på.

Det finns 230 Riksteaterföreningar i landet. Strömsunds Riksteaterförening hade sex medlemmar när Malin Eidin började där år 2000. Nu är de 28. Föreningens mål är att arrangera två föreställningar per termin, en familjeföreställning och en vuxenföreställning.

De får inga medel från kommunen, utan måste söka om ekonomiskt bidrag inför varje föreställning.

– Det finns många föreningar att konkurrera mot när det gäller att få bidrag, konstaterar Malin.

för mycket betalt för en föreställning, då kommer inte publiken.

– Det ideella är egentligen det som är drivande. Utan eldsjälar ute i landet skulle det inte bli några föreställningar.

För hennes egen del tar teaterengagemanget en stor del av fritiden. Styrelseuppdragen innebär regelbundna möten i Strömsund och Östersund och möten i Stockholm sex gånger per år.

Dessutom måste medlemmarna i nationella styrelsen ställa upp på representationsuppdrag vid vissa premiärer. Som till exempel när Dramatens föreställning Gäckanden, som ett led i samarbetet med Riksteatern, hade premiär i Östersund för några veckor sedan. Då var Malin Eidin på plats på Storsjöteatern tillsammans med Marie Göranzon, Gösta Ekman och Marie-Lousie Ekman.

Jämtarna är dåliga på att gå på teater, menar Malin Eidin.

– Man måste jobba ganska mycket för att få folk att komma, säger hon.

där är det ofta fulla salonger på föreställningarna. Men där har teaterföreningen många fler medlemmar och en stor fast kundkrets, menar Malin Eidin. Samtidigt kan de välja att ta in mer påkostade föreställningar, det blir för dyrt att ta för stora ensembler till Strömsund. En teaterföreställning i Strömsund brukar inte kostar mer att besöka än att se en film på bio.

– Och många går ju på systemet på fredagarna, säger Malin och tillägger:

– Ofta på landsbygden så klagar man på att det inte händer något. Men när det händer något så går man inte.

5 april händer något. Då arrangerar teaterföreningen i Strömsund familjeföreställningen ”Hitta Hem”.