Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En enda kan ha smittat alla andra

I ett enda gram avföring kan det finnas mellan 1 miljon och 100 miljoner Cryptosporidier. Men det räcker att man får i sig 10–100 för att bli sjuk.

En enda person kan med andra ord ha smittat alla sjuka i Östersund.

– Det låter osannolikt, men det kan vara så ifall många faktorer har varit ogynnsamma på samma gång, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

I början av parasitutbrottet gissade han att 5–15 procent, det vill säga mellan 3 000 och 9 000 personer var drabbade. Det visade sig vara i underkant. Nu har något färre än 12 000 svarat på kommunens webbenkät, och de är i åldrarna 20 till 50 år. Andra har alltså inte berättat att de varit eller är sjuka.

– Jag ville inte ta i grovt från början när vi inte visste att det var vattnet.

Vid ett stort vattenburet utbrott i USA blev upp till hälften sjuka av alla som hade druckit av vattnet. Östersunds kommun kommer att göra en enkät med ett statistiskt urval för att slutligen kunna säga hur stor del av Östersundsborna som blev sjuka vid det stora Cryptosporidiumutbrottet 2010.