Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hälsning till den björnbitne

Under lördagen anfölls en 21-årig man av en björnhona under en jakttur utanför byn Gåxsjö i nordöstra Jämtland. Vad som kunde ha slutat med utdraget lidande och en säker död kunde dock lyckligtvis undvikas den här gången.

Mannen blev ordentligt skadad, men skadorna uppges inte vara livshotande. I skrivande stund pågår ännu jakten på den björnhona som attackerade mannen, och som kan vara skadeskjuten. Kanske har hon återgått till sitt ide. Kanske linkar hon runt ute i skogarna.

Under söndagen sköts en björn i tron att det var samma hona som hade attackerat jägaren, men det visade sig vara fel björn. Skytten, som ingick i den eftersöksstyrka som på polisens uppdrag jagar björnen, står nu misstänkt för grovt jaktbrott. Steget från att vara hjälte till att hamna i klammeri med jaktlagen kan vara kort.

De senaste dagarnas nyhetsrapportering har ställt den svenska rovdjursförvaltningen i blixtbelysning. I de berörda bygderna torde invånarna ha mycket svårt att förlika sig med tanken att en man som har tagit ansvar i eftersöket nu kan hamna i domstol. På samma sätt som förståelsen för kraftigt växande rovdjursstammar tenderar att vara lägre i de län som berörs än bland storstädernas MP-väljare.

Om rovdjursstammarna får öka även fortsättningsvis riskerar antalet incidenter att öka. Och dessvärre finns det en hel del som talar för att så kommer att bli fallet. Tidigare, under Alliansens styre, fanns det enighet inom regeringen om att stammarna behövde hållas nere. Den skarpaste kritiken mot den svenska linjen kom från EU, och från Miljöpartiet.

Efter maktskiftet i höstens val finns nu samma Miljöparti med i regeringen. Detta borde oroa alla som inser att en ohejdad tillväxt av rovdjursstammarna inte är förenlig med lokalsamhällets behov och intressen.

Knappt hade den nya regeringen hunnit komma i arbete innan MP blåste till öppen konflikt om vargjakten. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) förklarade att regeringens hade förtroende för Naturvårdsverkets bedömningar om att licensjakten kan återupptas, men en trotsig Åsa Romson meddelade offentligt att hon ville att jakten skulle stoppas av Bucht. Och så kan man givetvis tycka, men då bör man rimligen stå för sin hållning även när följderna av de växande rovdjursstammarna drabbar människor och tamdjur.

Utbildningsminister Gustav Fridolin formulerade för en tid sedan ut en uppmärksammad hälsning till Sveriges lärare i en film på YouTube. Har Romson möjligen en hälsning att skicka till den björnskadade mannen, och hur lyder i sådana fall denna hälsning?