Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hälsning till dig som kan välja

Hej EU-medborgare! Nu på söndag är det val till Europaparlamentet. Det kan kännas som om det är långt bort, Europa och Bryssel. Men det är närmare än man kan tro. Besluten som tas där påverkar oss alla på en mängd områden, vare sig vi vill det eller inte.

Därför är det helt klart lika bra att gilla läget, och att rösta. För vem lyssnar på soffliggare?

Det är det första. Att verkligen lämna trädgårdsarbetet, eller kaffekoppen och tidningen en stund och ta sig till en vallokal och faktiskt göra sin medborgerliga plikt: lägga en valsedel i en valurna.

Det andra är vem man ska rösta på. För vissa av oss är det lättare att veta hur man ska lägga sin röst.

Men vi kanske kan vara överens om att vi vill representeras av drivande och engagerade politiker. Som är synliga och rapporterar om vad de gör.

Men som också är toleranta och ödmjuka medmänniskor. Som lyssnar, inte dömer, har förståelse för olikheter, gillar mångfald och som tror på ett öppet och fredligt Europa. Ett demokratiskt Europa är nämligen inte någon självklarhet.

Det finns många mörka krafter som vill något annat med vår världsdel. De har redan gjort sig bekväma i maktens korridorer och de vill gärna fortsätta att stänga och utestänga.

Sedan kan vi kanske vara ense om att EU är en rejäl koloss som lider av byråkratisjukan och som dessutom anfäktas av en stor klåfingrighet. Och som skulle må bra av att göras smalare och vassare. Allt behöver inte passera Bryssel.

Allt ska inte passera Bryssel! Men stora, övergripande frågor ska behandlas där, som bland annat handlar om miljö och klimat, djurskydd och kemikalieanvändning. För att nu nämna några frågor som på både kort och lång sikt påverkar vår vardag.

I morgon är det inte vardag, men valdag! Utnyttja den väl och gå och rösta!

Vänliga hälsningar