Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hälsocentral snart helt utan läkare

/
  • Lorentz Risk-Plotzki jobbar som distriktsläkare på Torvalla hälsocentral, och är ordförande i distriktsläkarföreningen i Jämtlands län.

Flera läkare har redan bestämt sig för att sluta som en direkt följd av landstingsstyrelsens beslut att stoppa användningen av stafettläkare.

Hälsocentralen i Torvalla kommer antagligen inte att ha en enda ­läkare från och med augusti.

Annons

På hälsocentralen i Torvalla finns 3,6 läkartjänster, varav 1,8 är bemannade. Det är tre läkare som delar på de 1,8 tjänsterna och samtliga kommer att sluta under sommaren.

En av dem är Lorenz Risk-Plotzki, som är distriktsläkare och ordförande i distriktsläkarföreningen i länet. Han är den som jobbat längst av läkarna i Torvalla och han beskriver hur resurserna har minskat stadigt under de senaste fem åren.

Politikernas beslut att stoppa stafettläkarna var droppen som fick hans bägare att rinna över.

– Jag har jobbat i motvind och jag har försökt att hålla ut i det längsta, men har nu nått vägs ände. Jag ser ingen lösning och det är därför jag säger upp mig. Jag vill göra ett bra jobb som doktor och det kommer inte att gå när stafetterna försvinner.

Allt tyder på att även hans kollegor i Torvalla lämnar hälsocentralen under sommaren och från och med augusti kommer det inte att finnas någon läkare på hälsocentralen i Torvalla.

– Så kommer det att bli. Vi kan inte fortsätta att göra ett bra jobb.

Vad händer då med de 6 000 patienterna som är knutna till Torvalla hälsocentral?

Lorenz Risk-Plotzki bedömer att de flesta kommer att söka sig till Odensala och Zätagränd med ett ökat tryck där som följd.

På hälsocentralen i Odensala kommer endast 4 av de 7 läkartjänsterna att vara bemannade från och med augusti och på Zätagränd är läget ännu besvärligare. Där bedöms endast 2,7 av de 7 tjänsterna vara bemannade om några månader.

Även Frösö hälsocentral kommer att ha brist på läkare: 4 av 7,8 tjänster kommer att vara bemannade.

I Lit är 1, 5 av 2,35 tjänst bemannad och i Brunflo 3,3 av 5,1. Lorenz Risk-Plotzki befarar allvarliga konsekvenser.

– Man måste dra ner på vården. Inte bara i Östersund, utan i hela länet. Det här kommer att bli kännbart för befolkningen.

Enligt distriktsläkarföreningen har beslutet om stafettläkarstoppet hittills medfört följande bland läkarna: tre uppsägningar, två ansökningar om tjänstledighet och en sjukskrivning på grund av utmattning.

I Lugnvik finns 4,35 läkartjänster och det är den enda hälsocentralen i Östersund som är fullt bemannad.

Annons