Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En handfull hembygd fångad på analog film

Vad skulle du säga angående din hembygd om du fick tre minuter och tjugo sekunder på dig?

Den frågan ställer Jamie Noakes nu till länets konstnärer och filmare, som genom projektet "A fistfull of Jemtland" ger personer i uppgift att genom kortfilmer berätta om hur det är att leva, bo och arbeta i Jämtland.

– Det är fritt vad de som filmar vill berätta. Det kan handla om orättvisor, saker som de tycker är intressant, sådant som de tror att folk inte vet om och så vidare, säger Jamie Noakes.

Tidsutrymmet begränsas av längden på filmrullarna som används. Till projektets huvudingredienser hör nämligen de super 8-kameror som används. Den som filmar lånar en kamera, och får en rulle film att disponera på det sätt som de tycker är bäst.

– Det kan låta som kort tid, så projektet går även ut på att i förväg planera sitt filmande väldigt noggrant, säger Jamie Noakes.

När rullen är färdigfilmad lämnas den över till Jamie som ser till att den framkallas, och sedan klipps samt ljudläggs. Projektet pågår fram till sommaren, och filmerna kommer att visas vid specialföreställningar på Bio Regina. Vid varje tillfälle visas åtta nya filmer.

Inte ens filmarna själva får se den färdiga filmen innan premiären, och det är enbart på dessa visningar som publiken får chans att se dem. Visningarna äger rum den första lördagen i april, maj och juni.

– Ja, och de kommer inte att läggas ut på Youtube eller något sådant. Det ska vara en bioupplevelse för publiken här i Jämtland, berättar Jamie Noakes.

I denna första omgång deltar filmaren Robert Singleton, konstnären MalinMatilda Allberg, Joakim Wassberg från produktionsbolaget Manic motion, animatören Malin Almén, konstnären Karin Kvam, Filmpool Jämtlands verksamhetsledare Eva Aspling, filmaren Anna Sivertsson samt filmaren Ulrika Widmark.

Följaktligen finns plats för fler hugade filmare som vill prova detta analoga kortformat. Jamie Noakes efterlyser härmed fler som kan vara intresserade att belysa sin syn på Jämtland på detta sätt.

Åtta kortfilmer skapade av bland annat lokala konstnärer och filmare. Bio Regina, i Gamla Tingshuset, Östersund. Fritt inträde.

6 april.

4 maj.

1 juni.

Samtliga datum är första lördagen i respektive månad. Visningarna börjar klockan 11.00.

Blogg: afistfullofjemtland.blogspot.se

Twitter: @JamieNoakes