Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helkväll i köket när kockar lagade i kapp med eliten

Det finns kockar och det finns kockar i Kocklandslaget.­ I går möttes de för att ­laga rimmad röding, renstek och mycket mer.

Grossisten Servicegruppen hade i går bjudit in sina kunder, 20 köksmästare från krogar runt om i länet. Men de fick laga sin egen mat till middagsbjudningen.

På bänkarna i Lernias utbildningskök dignade lådor av grönsaker, kött och svamp. Inne i köket var det lika trångt som hos råttan Remy i franska restaurangfilmen Råttatouille. Kockar hackade, skivade, braisserade och kokade också potatis. De hade inga underhuggare att gorma till så det var lugnt och gemytligt.

Två elitkockar från Kocklandslaget stod för recepten som fem olika lag skulle omsätta i praktiken.

Carina Brydling som har ägt Marmite i Åre och Fredrik Malmstedt som driver 54 kvadratmeter i Visby var de speciella tävlingskockarna som hade bjudits in för att guida.

– Förhoppningsvis kommer de här recepten att märkas på restaurangerna senare, sa Per–Åke Wahlund vid Servicegruppen.

Vad är då kännetecknet för en kock i landslaget?

– Vi är som andra, men vi brinner verkligen för vårt jobb och försöker hitta på nya recept hela tiden, säger Fredrik Malmstedt vars tävlingsperiod löper på fyra år.

Han beskriver den aktuella matlagningstrenden som att ”vi går bakåt fast vi går framåt”. Nu är det dags att sluta sjunga balsamvinägerns lov och börja hylla ärtsoppa på torsdagarna. Husmanskost och svenskt arv helt enkelt.

Fast han beklagar den folkliga trend som verkar vara minst lika stark; att bygga fina kök utan att ha tid att laga mat i dem, att bygga så dyra kök så att man inte har råd att gå ut på restaurang.

– Men det som verkligen är på tapeten nu är närproducerat. Man ska veta vilken gård maten kommer ifrån.