Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hink isvatten för att lösa ALS

För att samla in pengar och uppmärksamma sjukdomen ALS hällde personalen på neurologavdelningen vid Östersunds sjukhus varsin hink isvatten över sig. Nu utmanar de landstingsdirektören och landstingsledningen.

Utmaningen Ice bucket challenge har de senast veckorna spridit sig som en löpeld över internet och världen. Sociala medier har svämmat över av folk, som av någon anledning, väljer att få en abrupt nedkylning. Tanken är att få in pengar och uppmärksamma en sjukdom som det ännu inte finns något bot för.

– Det finns ännu ingen botande behandling för ALS. Det finns bromsbehandling, men inget som botar, säger överläkaren Anna-Karin Roos, som var den som utmanade sina kollegor.

ALS, som står för Amyotrofisk lateralskleros, är en neurodegenerativ nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. Den är den allvarligaste sjukdomen i gruppen motorneuronsjukdomar. Sjukdomen orsakar tilltagande kraftnedsättning följt av borttynande muskler och slutligen generell förlamning. Den direkta dödsorsaken är ofta förlorad andningsförmåga.

– Det vi skulle önska är att man kommer på gåtan om vad det är som gör att de här motoriska cellerna börjar brytas sönder och hindra det så att vi kan utrota ALS, säger Anna-Karin Roos.

Enligt henne är sjukdomen lite i skymundan trots att relativt många drabbas. I genomsnitt är det fem patienter med diagnosen på neurologmottagningen på Östersunds sjukhus.

Ett tiotal personer ur personalen fick sig en nedkylning och i samband med manifestationen minneshölls även personer som avlidit av sjukdomen i Jämtland. Utmaningen skickades även vidare till Hammerdals innebandyförening och länsmusiken.

Pengarna som samlas in ska skänkas till Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning.